BRANILAC RISTA JOVANOVIĆA PORUČILA: Ne postoji čak ni sumnja da je počinio ono za šta ga terete!

D.Zečević

03. 07. 2021. u 22:18

CILj ovog okuljanja jeste da na jedna miran način pokažemo da se ne slažemo sa odlukom Osnovnog suda u Prištini i da pokažemo da verujemo da će Apelacioni sud u Prištini usvojiti žalbu i da će razmotriti sve spise predmeta, s obzirom na to da ne postoje dokazi o tome da je Risto Jovanović počinio delo koje mu se stavlja na teret.

Foto: D.Z.

Smatramo da Jovanović  treba da se brani sa slobode ili da se eventualno usvoji neka druga mera koja je predložena u žalbi. Smatramo da delo apsolutno ne postoji i da ne postoji nikakva osnovana sumnja da je on učinio ono za šta ga terete.

Ovo je na večerašnjem protesnom skupu u Gračanici koji su povodom određivanja pritvora do 30 dana Risti Jovanoviću organizovali  predstavnici Udruženja Crnogoraca na Kosovu istakla advokat Jovana Filipović.

Ona je podsetila da je Risto Jovanović uhapšen za Vidovdan na Gazimestanu kada je pokušavao da  zaštiti monahinju od maltretiranja kosovske policije.Njemu se stavlja na tert “širenje nacionalne i verske mržnje” odnosno da je pevao pesme protiv Albanaca , što je na salsušanju pred osnovnim sudom kategorično negirao.

Naime, na snimcima kamera tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu, dok je pripadnicakosovske policije zahtevala od monahinje da pokaže lične stvari, Risto je kazao da je to božija žena i da je ne diraju!!!Međutim, u optužnici se navodi da je pevao i pesmu Vidovdan i podizao tri prsta što prema rečima advokatice Filipović ne znači nikakv krivično delo, već je reč o verskoj pesmi dok tri prsta takođe predsavljaju versko “obeležje”.Na protesnom skupu na kojem je bio nekoliko destina mladih traeno je da se Risto Jovanović bezuslovno pusti iz pritvora i da mu se omogući da se brani sa slobode.

Na odluku prištinskog Osnovnog suda o pritvoru Jovanovića, koji je sproveden u Pritvorsku jeidncu u severnoj Mitrovici, advokatica Jovana Filipović  podnela je žalbu Apelacionom sudu.

Nakon skupa ispred Doma kulture Gračanica učesnici su se uputili u protestnu šetnju kroz centar Gračanice do spomenika Milošu Obiliću gde je od prištinskih vlasti zatraženo da umesto što hapse i maltretiraju nedužne Srbe konačno procesuiraju brojna zlodela albanskih ekstremista prema Srbima i njihovoj imovini i SPC.Organizatori protesta su najavili da ukoliko Jovanoviću ne bude omogućeno da se brani sa slobode da će nastaviti sa svakodnevnim protestima.

Pogledajte više