AMERIČKOJ AMBASADI SMETA SRPSKI HEROJ: Oglasili se dežurni "borci za pravdu" zbog legendarnog komandanta Gurija

Novosti online

03. 07. 2021. u 16:14

AMERIČKA ambasada u Srbiji ocenila je danas da bi čuveni komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, heroj borbi sa teroristima na KiM, koji je nedavno dobio plaketu za rad i doprinos jedinici, "trebalo da se suoči sa pravdom, a ne da dobija počasti".

Foto: P. Mitić

Ambasada SAD je na svom Tviter nalogu navela da je Radosavljević bio "zadužen za logor u kojem su 1999. godine pronađeni ubijeni ostaci trojice Amerikanaca albanskog porekla - Ilia, Agrona i Mehmeta Bitićija".

- SAD su sankcionisale Radosavljevića zbog njegove potvrđene umešanosti u njihova ubistva. Trebalo bi da se suoči s pravdom, a ne da dobija počasti - poručili su iz ambasade u Beogradu.

Plaketa je legendarnom prvom komandantu Žandarmerije Goranu Radosavljeviću dodeljena 30. juna, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana Žandarmerije u Novom Sadu.

Komandant Goran Radosavljević, poznatiji kao Guri, što na albanskom znači kamen, je rođen 1957. godine u Aranđelovcu, a diplomirao je na DIF-u u Beogradu.

Radio je u ministarstvu unutrašnjih poslova od 1985. godine. Inicijalno je radio na specijalnim borbama, a onda je postao šef odeljenja. Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji on se priključio specijalnoj policiji koja se kasnije pretvorila u žandarmeriju.

Tokom rata na Kosovu, Guri je sprovodio antiterorističke akcije. Najpoznatija akcija je Operacija Račak 1999. godine. Tokom sukoba na jugu Srbije komandovao je srpskom policijom tokom sukoba kod Bujanovca 2000. godine i tokom Deblokade Oraovice 2001.

Pogledajte više