SELAKOVIĆ I KAVŠEK: Bela Krajina primer viševekovnog zajedništva Srba i Slovenaca

Novosti online 29. 06. 2021. u 15:26

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa gradonačelnikom slovenačkog grada Črnomelja Andrejom Kavšekom, koji je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića primio Zlatnu medalju za zasluge u kulturnim delatnostima i razvijanju odnosa između Srbije i Slovenije.

Foto: MSP

Selaković je zahvalio Kavšeku na činjenici da Srbi, koji vekovima nastanjuju Belu Krajinu u Sloveniji, uspešno čuvaju svoj nacionalni i kulturni identitet, živeći u skladnim i bliskim odnosima sa komšijama i predstavljajući primer viševekovnog zajedništva Srba i Slovenaca.

Foto: MSP

Prema njegovim rečima, opština Črnomelj je primer uspešnog suživota ljudi različitih ali bliskih kultura, i mesto gde se učvršćuje tradicionalno prijateljstvo srpskog i slovenačkog naroda.

Selaković je naglasio i značaj dobre saradnje jedinica lokalne samouprave Srbije i Slovenije i podsetio da je do sada uspostavljena saradnja između dvadeset opština, konstatujući da bi bilo korisno da se i opština Črnomelj pobratimi sa nekom od opština u Srbiji.

Foto: MSP

Prema rečima Selakovića, od izuzetne važnosti je podsticanje srpsko-slovenačke saradnje na nivou opština, u raznim oblastima, poput privrede, kulture i turizma.

Selaković je gostu još jednom zahvalio na spremnosti da neguje kulturu sećanja na prisustvo Srba uskoka u Beloj Krajini, čiji potomci u tom delu Slovenije žive od 16. veka.

Pogledajte više