SINIŠA MALI U "HIT TVITU": Ministar finansija najavio isplate za sve građane Srbije

Novosti online 27. 06. 2021. u 21:01 >> 22:11

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je u emisiji "Hit tvit".

Foto: Printskrin

Osim ministra, u studiju TV Pinka su i lider JS Dragan Marković Palma i portparol LSV Aleksandar Marton.

Siniša Mali je rekao da Srbija radi na tome da rata više ne bude.

-  U ovom trenutku smo isplatili pomoć u vidu od 50 odsto od tri minimalne zarade, 30 evra svim građanima, 60 evra svima bez posla, isplatili smo 100 evra građanima na Kosovu i Metohiji, 200 evra onima koji žive tamo, a nemaju posao. Mi smo trenutno i dalje u sprovođenju trećeg ekonomskog programa podrške građanima i privredi. Isplatili smo pomoć koju smo obećali građanima, a čeka nas da ispunimo obećanja za jul i avgust - isplata jedne minimalna zarada za ugostiteljstvo, turizam, rent a kar agencije, turističke vodiče, na jesen 50 evra za sve penzionere, u septembru 30 evra dodatnih za sve građane Srbije - rekao je Siniša Mali.

On je rekao da će stopa rasta biti minimum 6,5 odsto, što daje prostor za povećanje plata i penzija.

- Negde u septembru ili oktorbru ćemo imati lepe vesti - rekao je Siniša Mali.

Foto: Printskrin

- Prošle godine smo sproveli dva programa ukupne vrednosti od 8 milijardi evra i sačuvali smo našu ekonomiju, ne samo zdravlje naših građana kroz nabavku vakcina, respiratora, izgradnju dve nove kovid bolnice, nego i što smo uspeli da izbegnemo masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika - rekao je ministar.

2012. godine prosečna plata u našoj zemlji bila je 329 evra, sada smo već na 565 evra, podsetio je on.

- Ići ćemo i na 600, 700 evra. Naša politika je vezana za rast životnog standarda građana Srbije - istakao je Mali.

Vojna vežba na Pešteru - Munjeviti udar 2021

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021" - najveća u poslednjih nekoliko decenija, održana je danas na vojnom poligonu na Pešteru.

- Bio sam impresioniran kao građanin Srbije onim što je Vojska Srbije prikazala danas. Radi se o potpuno drugačijoj vojsci. Vojska je faktor mira i staiblnosti u regionu. Mi nikoga ne želimo da ugrozimo, ali čuvamo naše nebo. Ova vojska nije vojska od pre 30 godina. Nikada jaču vojsku nismo imali. Time čuvamo i ekonomiju i naše građane - kaže Siniša Mali.

Dragan Marković Palma takođe je imao reči hvale za Vojsku Srbije.

- Danas sam se osećao kao građanin koji ima bezbednost. Vojnicima su danas i veće plate, danas ništa više nije isto. Vojska je pre bila samo na papiru, a sada, se sve poštuje. Mi smo počeli od nule! Od nule! I danas svako ponosno može da kaže da je branio Srbiju. Prave se filmovi. Prvi put se dešava da se odluke donose u Srbiji, a ne kao nekada u Briselu ili u nekom drugog gradu - rekao je Palma.

Vuk Jeremić izazvao incident

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić sa svojim saradnicima Miroslavom Aleksićem, Borislavom Novakovićem i Vladimirom Gajićem, pojavili su se ispred Predsedništva Srbije, a zatim i ušli u zgradu, i sve to zbog fizičkog obračuna sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić je sišao i sam se suočio sa njima.

- To je pokazatelj da oni više nemaju ni politiku, ni program. Ja sam prvi put počeo da verujem u ono što su Đilas i njegova radnica Marinika Tepić saopštili, a to je da će padati krv na ulicama. Ako mi pogledamo šta su radili Jeremić i Đilas... Jeremić je plaćao 1500 evra dnevno sobu u Americi. Narod šalje predsednika u zgradu Predsedništva Srbije. Idi bre Vuče na izbore! - kaže Palma.

Siniša Mali smatra da će ovo štetiti Jeremiću na izborima.

Šta je politika ovde? Te pretnje, te uvrede, to govori o njima i to će građani Srbije prepoznati na izborima. Moja poruka za predsednika je da idemo putem koji smo krenuli, jasna je vizija, jasna je strategija i ponovo bi sišao njima, ali ja ga molim da ne razmišlja o tome, nego da razmišlja i o novim auto-putevima i fabrikama - istakao je Mali.

Narodna stranka je statistička greška - dodao je Palma.

Petnica

Jedan nedeljnik u Srbiji objavio je delove svdočenja pet devojka koje su kao maloletne ili tek punoletne pretrpele seksualno nasilje u istraživačkoj stanici "Petnica". Slučajevi su u smislu zakona, za sada, zastareli.

Ministar Mali je najoštrije osudio svako nasilje, pogotovo prema ženama.

- Očekujem da će ti koji su bili u to uključeni, biti najstrožije kažnjeni, uz moju želju da Petnica kao institucija izađe iz ovoga. Petnica jeste simbol naučnog rada, velikog broja istraživača koji su prošli. Ovo je, po meni, odgovornost pojedinaca i ja bih to tako gledao, da vidimo ko su ti pojedinci koji su ovo uradili i da budu najstrožije kažnjeni. Vidite da se u ovo vreme priča o tim stvarima i te devojke imaju hrabrosti da kažu šta im se desilo, nisam siguran da se to dešavalo u prošlosti. To je važno, jer postoji veći osećaj sigurnosti i poverenja u sistem. Bio je pre nekoliko dana incident na Adi Ciganliji kada je mladić šutirao devojku i odmah je policija reagovala i uhapsila tog muškarca - izjavio je Mali u Hit Tvitu.

Pogledajte više