INTERVJU Aleksandar Vulin: Od Srba žele da naprave Nemce posle Drugog svetskog rata

Danijela Milinković/Zagorka Uskoković

27. 06. 2021. u 12:00

OSUDAMA za lažni genocid Srbi se pokušavaju dovesti u poziciju Nemaca posle Drugog svetskog rata. Zato se donose ove besmislene rezolucije. Ako je bilo genocida u BiH, zašto ga ne bi bilo i na KiM i svuda gde su Srbi učestvovali u građanskom ratu. A ako je bilo genocida u BiH, onda se mora menjati "Dejton", jer Srbi moraju biti kažnjeni, a ne da im se ostavi RS. Dakle konačni cilj je potpuno razbijanje srpskog faktora.

Foto Tanjug

Ovako prvi čovek MUP i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin tumači seriju poteza uperenih protiv naše države - od crnogorske rezolucije o Srebrenici, pretnji Prištine tužbom za genocid do poslednje ucene iz Hrvatske.

* Ko suštinski stoji iza ovih poslednjih odluka?

- Revizija rezultata Drugog svetskog rata se vodi na čitavoj planeti, a Srbija je važan deo plana. Dve zemlje pobednice, SSSR i Jugoslavija, razbijene su, a država krivac za rat, Nemačka, ujedinjena je i ojačana. Sada se obračun nastavlja sa narodima koji su Drugi svetski rat dobili, Srbi i Rusi su meta. Otuda sramna izjednačavanja Hitlera i Staljina, Crvene armije i Vermahta. Umanjivanje broja srpskih žrtava u NDH, ali i zločina počinjenih od strane Vermahta koji se pokušava predstaviti kao časna vojska koja nije vršila zlodela za razliku od SS, koji je kriv za sve. Istine radi treba reći da su streljanja u Kragujevcu, Kraljevu, Loznici, Pančevu, Beogradu vršili upravo pripadnici Vermahta, regularne vojske Nemačke, dok su SS divizije najveći deo svog ratnog angažmana provele na prostoru SSSR. Da bi se promenila istina o svetskim ratovima potrebno je od Srba, naroda žrtve, napraviti narod genocida. Sa takvom istinom komadanje Srbije, proterivanje Srba iz Hrvatske i sa KiM, bombardovanje Srba i u BiH i u SRJ, lako je opravdati.

* Ali zašto bi to neko radio? Jesmo li zaista toliko baš mi bitni?

- Srbi su istorijski narod, i narod koji ima državotvornost u sebi. Našim slamanjem, nestaje i poslednjeg slobodnog naroda na Balkanu. I nemojmo zaboraviti da je sve što se radi Srbiji uvek priprema za Rusiju i da je svaka rusofobija i srbofobija. Verujem da je naš jedini odgovor nastavljanje rada na stvaranju srpskog sveta.

* Slažete li se sa pojedinim zahtevima da bi Srbija trebalo da prekine odnose sa Crnom Gorom i da njihove zvaničnike proglasi nepoželjnim, posle usvajanja rezolucije o Srebrenici?

- Nemam dilemu da bi onima koji su izglasali sramotnu laž o Srbima i Srebrenici trebalo zabraniti ulazak u Srbiju. Time i njima činimo uslugu, pa neće valjda da putuju, školuju i zapošljavaju svoje porodice u mračnom i zlom Beogradu koji preti Crnoj Gori i koji je glavni grad genocidnih Srba.

* Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore optužilo vas je da ovakvim izjavama rušite državni poredak u toj zemlji...

- Zanimljiva izjava, ja rušim odnose zato što odgovaram na optužbu da su Srbi genocidni. Nije kriv za loše odnose Srbije i Crne Gore onaj koji je u Skupštini Crne Gore izglasao sramnu laž o Srbima, već sam kriv ja zato što ne dam da laž prođe bez otpora. Ne mislim da prestanem da rušim njihove laži, a državu Crnu Goru poštujem onoliko koliko ona poštuje Srbiju i Srbe koji u Crnoj Gori žive. Kakvi ste sa Srbima sa kojima živite takvi su vam odnosi i sa Srbijom kraj koje živite, jedno sa drugim je neraskidivo povezano.

* Hrvatski šef diplomatije Radman pak traži da Srbija na putu ka EU bude uslovljena i priznavanjem genocida u Srebrenici...

- Kako Srbija po svojoj snazi bude bila bliža ispunjenju uslova za članstvo u EU, to će se izmišljati novi uslovi koje nikako ne možemo i nećemo da ispunimo. Do sada se tražilo da uvedemo vize Rusiji i Kini, da priznamo KiM, da praktično ukinemo BIA, a sada se traži da priznamo da smo počinili genocid u Srebrenici, i to od Hrvatske, koju je taj isti Hag na koji se pozivaju osudio za agresiju na BiH. Ne mislim da nas EU želi kao Srbe, kao narod sa svojom civilizacijom, istorijom, religijom pa i sa svojim prijateljima. Za EU možemo da budemo korisni u geopolitičkim sukobima, može i naše malo tržište da bude zanimljivo, ali da mi sačuvamo sebe i odlučujemo o sebi, e to već nije poželjno. Pa zar zemlje koje nas smatraju narodom genocida žele da žive sa takvim narodom? Dobri su njima naši lekari i naši zidari, ali nije im dobra Srbija koja je lekare i zidare odškolovala.

Foto Tanjug

* Koliko je realna opasnost od ratnog sukoba na KiM, kao i eskalacija nasilja u celom regionu? O tome je govorio i predsednik Vučić...

- Vučić nikada ne govori slučajno i bez utemeljenja. Delim njegovu zabrinutost i plašim se da će se bezbednosne prilike na KiM, a samim tim i u čitavom regionu, usložiti. Kurti je neodgovoran, nesposoban da ekonomski ojača prostor kojim vlada, a to rađa agresiju.

* Očekujete li da Priština intenzivnije krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u "vojsku Kosova"?

- Kada je protivno Rezoluciji 1244 počelo stvaranje tzv. vojske Kosova, pokušavali su da nas zavaraju pričom o dugom periodu potrebnom za njenu funkcionalnost i slabošću tehnike i ljudstva. Ali to nije tema, naravno da smo jači od te grupe terorista, nije to problem, ali jeste problem što se te snage stvaraju da bi uvođenjem obaveznog služenja naterale Srbe da ili postanu deo vojske koja je nastavljač UČK ili da napuste KiM ako ne budu pristali da joj služe i zbog toga završe u zatvoru. Šiptari su dobili saglasnost, prećutnu, jer u NATO su i članice koje ne priznaju KiM, da prave vojsku koja može da bude dovoljno jaka za unutrašnji obračun sa Srbima i koja može da posluži za provociranje Srbije i njeno uvlačenje u nove sukobe.

* Priština godinama ne ispunjava potpisane obaveze, ali to kao da ne zanima ni Vašington ni Brisel... ?

- Ne zanima mene Priština, ja pitam EU zašto njen potpis ništa ne vredi i kako misle da budu globalna sila ako sporazum koji su garantovali nikada nije sproveden. EU vredi koliko i poštovanje njenih potpisanih sporazuma.

* Sa korupcijom ide i kriminal. Znate li uopšte gde se krije Radoje Zvicer - Dominikana, Južna Afrika?

- Imamo informacije o Zviceru i njegovom kretanju. Istraga odlično napreduje, tužilac Nenadić je zadovoljan i količinom i kvalitetom dokaza. U zakonskom roku bićemo spremni da izađemo sa optužnicom. Očekujem veliki broj najtežih kazni, zaslužili su da nikada ne vide sunce osim kroz rešetke.

* Nedavno je uhapšen inspektor Božidar Stolić pod optužbom da je bio saradnik Belivukove grupe. Ima li još "krtica" u kriminalističkoj policiji?

- Radimo na svakom saznanju, istražujemo svaku povezanost pripadnika MUP sa ovim klanom. Ali ne samo sa njima, postoje pripadnici MUP koji obezbeđuju kriminalce i za to koriste službeno oružje i legitimaciju. Do sada se o tome ćutalo, starešine nisu htele da se zameraju i tolerisale su veze policajaca i kriminalaca čak i na najnižem nivou. To više nije moguće, proveravamo svaki navod koji povezuje naše pripadnike sa kriminalcima i svi kojima se dokaže veza biće kažnjavani do otkaza. Ovo važi za sve nivoe u MUP. Onaj ko ne bude imao hrabrosti da to uradi u svojoj upravi ili jedinici, biće smenjen i kažnjen. Mi branimo čast i imovinu svakog čoveka u Srbiji, to nije moguće ako smo u vezi sa kriminalcima i ako kriminalci koriste obezbeđenje policije da njime prete i ucenjuju. U MUP su plate za naše prilike veoma visoke, predsednik Vučić je omogućio povećanje od pet odsto čak i u vreme korone, a najavio je još jedno povećanje. Nemamo dugova prema zaposlenima sve obaveze izmirujemo na vreme. Jednostavno, nema opravdanja da radite sa kriminalcima. Kome nije dobro, neka ide i neka ostavi prostor za mlade i poštene koji nestrpljivo čekaju na priliku da počnu da rade. A baš me zanima koliko će ih naći posao kod kriminalaca koje obezbeđuju kada ostanu bez značke i službenog oružja. Ili si policajac ili si kriminalac.

JEREMIĆ KAO DEVOJČICA

* KAKO ste kao građanin doživeli incident ispred zgrade Predsedništva? Je li vama to normalno?

- Jeremić i društvo su se izbrukali kao malo ko u srpskoj politici. Takva doza histerije i kukavičluka ne bi pristajala ni dvanaestogodišnjim devojčicama, a posebno ne matorim političarima. Vučić im je još jednom održao lekciju iz politike, ali i muškosti. Nije uslov da budete hrabri da biste postali predsednik, ali dobro je znati da imamo predsednika koji se ne boji. Jeremić izgleda nije naučio da Vučić uvek uradi ono što Jeremić nikada ne bi očekivao, a ni smeo.

ZAGORČAĆU ŽIVOT MAFIJI

* POSLE slovenačkog razbijen je i austrijski ogranak "kavačkog klana". Iza rešetaka se našao Dario Đorđević Dekster. Koja su poslednja saznanja u vezi sa tom kriminalnom grupom?

- Mi smo mesecima radili na Đorđeviću i njegovoj bandi. Na osnovu naših informacija austrijske kolege su izvršile hapšenje i pronašle 10 kilograma heroina. Njegovi pomagači u Srbiji su takođe pohapšeni. Organizovanih kriminalnih grupa će uvek biti, moj posao je da ih bude manje, da budu slabije organizovane, manje opasne i posebno da što kraće traju. Hoću da podzemlju u Srbiji život učinim teškim.

PRISLUŠKIVANjE DOKAZANO

* ŠTA se dešava sa istragom prisluškivanja predsednika Vučića? Očekuje li se sudski epilog?

- Mi smo prisluškivanje dokazali, očekujem da TOK kvalifikuje delo i da uđemo u sudski proces. Zloupotrebe sistema je bilo i samo će pravedna kazna sprečiti da se ikada više ponovi.

Pogledajte više