STARE UCENE EU PO NOVOJ ŠEMI: Srbija u Luksemburgu "nagrađena" za ono što je davno ispunila u procesu evropskih integracija

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

23. 06. 2021. u 21:19

METODOLOGIJA nova, a ucene stare. Tako bi se, u najkraćem, mogao opisati nastavak evrointegracija Srbije, koji je označen u utorak simboličnim otvaranjem takozvanog prvog klastera.

Naša delegacija na sastanku sa Boreljom / Foto Tanjug

Odmah upada u oči da poglavlje 35, koje tretira "Ostala pitanja", i koje se u slučaju naše države odnosi na Kosovo, i već je otvoreno, nije u nacrtu šeme svrstano ni u jedan klaster!

U EU su "Novostima" objasnili da je to zbog toga jer za ovo poglavlje ne postoji tzv. benčmark, odnosno utvrđena pravila.

- Poglavlje 35 obično pokriva razna pitanja koja se pojave tokom pregovora i u principu se obrađuje na kraju, ali za Srbiju je to poseban slučaj s Kosovom - rekli su nam u Evropskoj komisiji.

To praktično znači da će se Kosovo, na neki način, tretirati kao poseban, "nepisani klaster", što nam predstavlja i dodatnu obavezu u odnosu na druge. Stari zahtevi i obaveze, međutim, opstaju, i kada je reč o insistiranjima iz Brisela, i kada se radi o bilateralnim sporovima s komšijama. Najbolji primer za to su najnoviji uslovi isporučeni iz Zagreba, pa najavljenu "brzinu" pristupanja treba vrlo uslovno shvatiti.

U Luksemburgu je, uz učešće premijerke Ane Brnabić, našoj zemlji omogućeno da otvori prvi klaster. To konkretno znači da smo otključali jednu od šest velikih oblasti, pod nazivom "Osnovna poglavlja", u koju ulaze Pravosuđe i osnovna prava (23), Pravda, sloboda i bezbednost (24), Javne nabavke (5), Statistika (18) i Finansijska kontrola (32). Po novoj metodologiji, ovaj klaster i treba da bude otvoren prvi, a zatvoren poslednji.

Imajući u vidu da se Srbiji priznaje sve što je dosad uradila u procesu evropskih integracija, mi smo već otvorili sva poglavlja u okviru prvog klastera, pa je bilo potrebno samo da u Briselu to konačno i konkretno prihvate, što su upravo učinili.

Premijerka Brnabić je istovremeno saopštila da smo spremni za otvaranje i klastera 3 i 4. Treću grupu, "Konkurencija i inkluzivni rast", sačinjavaju oblasti Informaciono društvo i mediji (10), Oporezivanje (16), Ekonomska i monetarna politika (17), Socijalna politika i zapošljavanje (19), Preduzetništvo i industrijska politika (20), Nauka i istraživanje (25), Obrazovanje i kultura (26) i Carinska unija (29), dok su u četvrtoj, pod nazivom "Zelena agenda i održiva povezanost", Saobraćajna politika (14), Energetika (15), Transevropske mreže (21) i Životna sredina i klimatske promene (27).

U trećoj grupi otvorili smo već tri od ukupno osam poglavlja i dva čak privremeno zatvorili, dok nam u četvrtoj preostaje otvaranje svih popisanih oblasti.

Dosad smo, inače, od 35 poglavlja otvorili 18, a sa klasterima 3 i 4 imali bismo 25.

MINISTARSTVO: NIŠTA SE NE MENjA

PREGOVARAČKO poglavlje 35 - Ostala pitanja nije svrstano u pojedinačni klaster, već se zajedno sa poglavljem 34 - Institucije, kvalifikuje kao posebna tema. S obzirom na to da se u kontekstu pregovaračkog procesa napominje značaj regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kroz postizanje "Sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine", može se zaključiti da po karakteristikama poglavlje 35 pripada grupi političkih poglavlja i najviše konvergira poglavljima 23 i 24 iz Klastera 1 - Osnove. Poglavlje 35 je otvoreno među prvima u decembru 2015. i njegov status se nije promenio ni po novoj metodologiji - kažu u Ministarstvu za evropske integracije.

Pogledajte više