ZA STOLOM UREDNICI RTS I RTV: U parlamentu nova runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima bez posredovanja stranaca

V. N.

14. 06. 2021. u 21:02

U SKUPŠTINI Srbije u ponedeljak je održan novi sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca na kojem su učestvovali i urednici javnih servisa Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Zoran Jovanović

U ime RTS u parlament su došli Nenad Lj. Stefanović i Zoran Stanojević, a ispred RTV su bili Nenad Ćaćić i Željka Petrović. Sa njima su razgovarali predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, funkcioneri SNS Vladimir Orlić i Dejan Đurđević, kao i predstavnici opozicije, lider Dveri Boško Obradović, predsednik "Dosta je bilo" Saša Radulović, predsednik "Zdrave Srbije" Milan Stamatović, predstavnik DSS Dejan Šulkić. Na sastanku su bili i predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević i zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj.

Lider Dveri Boško Obradović ocenio je da je sastanak bio dosad najduži, ali i najteži po sadržaju, navodeći da je bilo žestokog sukoba mišljenja između predstavnika javnih servisa i predstavnika opozicije o zastupljenosti opozicionih stranaka.

Obradović je rekao da je opozicija nezadovoljna svojom zastupljenošću u informativnim programima, međutim, naveo je i da postoji, kako je rekao, "dobra vest", a to je da će u narednih nekoliko nedelja stići konkretni predlozi od urednika ovih medijskih kuća.

Tema medija je najvažnija za predstavnike opozicije, pa su zato prethodni sastanak, na kojem je dogovoreno prisustvo urednika javnih servisa, ocenili kao konstruktivan. Tada je navedeno i da je važno da se ravnopravan medijski tretman dobije, ne samo u toku kampanje, već najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora.

Teme o kojima se razgovara u Skupštini Srbije tiču se medija, izbornih procedura, finansiranja političkih aktivnosti, funkcionerske kampanje, a tu je i pitanje izbornog dana, kontrole izbornog procesa, u smislu sprečavanja određenih manipulacija.

Pogledajte više