AMERIKANCI PRIŠTINU "ČASTILI" OKLOPNJACIMA! Novi skandalozan potez SAD, koji je opet prekršena Rezolucija 1244

S. S. R.

07. 06. 2021. u 09:00

SJEDINjENE Američke Države nastavljaju naoružavanje tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga pa su u nedelju zvanično, u kasarni u Uroševcu, predstavljena oklopna vozila tipa M117 tzv. "gardijan".

Arhiva

Ministar odbrane lažne države Armend Mehaj obišao je američka vojna vozila otporna na mine, koja su stigla još tokom aprila. Tada je na tviter-profilu Ambasade SAD u južnoj srpskoj pokrajini objavljeno da je američka vojska obezbedila obuku vozača i upoznavanje na oklopnom sigurnosnom vozilu.

Naoružavanje tzv. kosovske vojske dolazi u trenutku kada su sve češći napadi na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, kao i spekulacije o tome da će biti manje vojnika Kfora.

I ranije se dosta govorilo o naoružavanju tzv. Kosova, a jasno je da se, uz prećutnu saglasnost Zapada, mimo Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, stvaraju sve veće oružane snage. Zažmurilo se i na odluku parlamenta da formira tzv. vojsku Kosova.

Spekulisalo se da su Albanci platili Nemačkoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS, kao i da žele da dobiju automatske puške G-36 ("hekler i koh") i tenkove "leopard 2", što je Priština kasnije demantovala. U svojim kasarnama poseduju u "otokar kobru" - oklopno vozilo kojeg je razvila turska firma "Otokar" i uvela u operativnu upotrebu 1997. godine.

Priština već godinama pregovara o nabavci raketnih sistema, helikoptera, iako snage na Kosovu i Metohiji smeju da budu naoružane lakim oružjem. U sastavu sme da bude samo 2.500 aktivnih vojnika i 800 rezervnog sastava, a trenutno ih ima više od 5.000.

Pogledajte više