NASTAVLJENI SASTANCI U PRIŠTINI: Dendias se sastao sa Kurtijem i Konjfucom

Novosti online 04. 06. 2021. u 15:01

GRČKI šef diplomatije Nikos Dendias sastao se sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem i sa predsednikom skupštine Glaukom Konjfucom.

Foto Tanjug

Šef grčke diplomatije boravi u zvaničnoj poseti Prištini.

Tokom prethodnih sastanaka, Dendias je rekao da Grčka podržava liberalizaciju viznog režima za tzv. Kosovo.

- Smatramo da zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije, mi smo i vašu liberalizaciju viznog režima, jer ste ispunili kriterijume. Ovde smo da vam pomognemo i u oblasti vladavine prava. Jasno je da snažno podržavamo nastavak dijaloga između (tzv.) Kosova i Srbije, tako da se između strana postigne pravno obavezujući sporazum - rekao je Dendias danas u Prištini.

Dendias je na današnjem stastanku čestitao predsedniku parlamenta Konjufci na novoj dužnosti i konstituisanju institucija na tzv. Kosovu.

Ponovio je stav grčke države u podršci tzv. Kosovu u vezi sa liberalizacijom viza i na putu ka Evropskoj uniji. Ministar Dendias je takođe istakao da je odnos Grčke prema tzv. Kosovu bio konstruktivan, pomenuvši dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja, energetike i doprinosa grčkih vojnika u sastavu Kfora.

Konjufca se zahvalio ministru Dendiasu na poseti i izrazio spremnost i potrebu za produbljivanjem saradnje između tzv. Kosova i Grčke, kao i na podršci Grčke na putu ka evropskim integracijama.

Konjufca je ocenio da je sudbina naroda Zapadnog Balkana zajednička, pa bi takvi i trebali biti ciljevi.

(Kosovo onlajn)

Pogledajte više