O RADIKALIMA NA IST RIVERU: Šef države 8. juna učestvuje na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija

S. S. R.

04. 06. 2021. u 06:30

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 8. juna, a glavna tema biće procesi u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu.

Foto AP / N. Skenderija / Tanjug

Očekuje se da će se Srbiji spočitavati za neizručivanje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, koje Hag tereti za nepoštovanje suda, jer su navodno podmićivali svedoke u procesu protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Iako je naša zemlja ponudila sve garancije da im se sudi u zemlji, to nije prihvaćeno. Viši sud u Beogradu je doneo odluku da oni ne mogu da budu izručeni, jer se Zakon o saradnji sa Tribunalom u Hagu, odnosi samo na optužene za ratne zločine, što Jojić i Radeta nisu.

Osim o ovoj temi, predsednik Vučić će najverovatnije govoriti i o nepovoljnom položaju srpskih osuđenika u zatvorima, odbijanjima da budu pušteni na slobodu posle dve trećine odslužene kazne i pored svih garancija i toga što među njima ima teških bolesnika.

U istom danu, u sudnici u Sheveningenu biće izrečena konačna presuda generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji je optužen za ratne zločine, o čemu će, u podnošenju izveštaja o radu, govoriti predsednik Mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus.

Izricanjem presude Mladiću, posle skoro 30 godina rada, biće praktično spuštena zavesa na rad Tribunala. Srbi su osuđeni na više od 1.200 godina zatvora, a Hrvati, Bošnjaci i Albanci ukupno na tri puta manju kaznu.

Posle izricanja konačne kazne Mladiću, ostaje još samo da se završi proces protiv bivših čelnika Službe državne bezbednosti Srbije Franka Simatovića i Jovice Stanišića.

Pogledajte više