KURTIJU SE PRIVIĐAJU TENKOVI U MEDVEĐI: Suspenzija fiktivnog prebivališta radi se godinama unazad

D. R. Đorđević

26. 05. 2021. u 09:00

SUSPENDOVANjE fiktivnih adresa u opštinama na jugu Srbije je nešto na čemu se radi već nekoliko godina unazad

Srbi izbačeni iz vlasti u Preševu

Predsednik Albanskog nacionalnog veća Ragmi Mustafa je na sastanku sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem to predstavio kao problem, posebno potencirajući Medveđu, zbog čega su usledile Kurtijeve reči da je "Srbija u prošlosti nasiljem i tenkovima pokušavala da raseli opštine sa albanskom većinom", a da sada to čini - administrativno.

Kurti je otišao i korak dalje, govoreći o nekakvoj "neprihvatljivoj kampanji protiv albanskih stanovnika Preševske doline koja treba da se zaustavi što je pre moguće".

Inače, takozvana pasivizacija podrazumeva suspendovanje prebivališta za one za koje se utvrdi da ne stanuju na adresi na kojoj su prijavljeni. Prema rečima predsednika Opštine Medveđa Nebojše Arsića, sve što se radi je u skladu sa zakonima, i on podseća na procenu iz 2015. godine, u čijoj izradi su učestvovali OEBS, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i Koordinaciono telo, kada je utvrđeno da na teritoriji Opštine Medveđa živi 7.742 stanovnika, od čega 529 Albanaca.

Foto AP

Aljbin Kurti

- Medveđa je primer dobre prakse, jer je, na primer, radno sposobno albansko stanovništvo uposleno u skoro svim lokalnim institucijama. Njihove stranke trenutno nisu u vlasti, ali to ništa ne menja, Albanci su zaposleni u školama, MUP, zdravstvenim ustanovama... Veoma polažemo na ravnopravnost i nije slučajno što nas je poverenica za zaštitu ravnopravnosti 2019. proglasila za najbolju opštinu po doprinosu stvaranju zajednice jednakih mogućnosti - kaže nam Arsić.

On dodaje da u Medveđi nikada nije bilo većih etnički motivisanih incidenata i da nacionalni saveti ne treba da se bave biračkim spiskovima, nego kulturom, obrazovanjem i sličnim temama:

- To što nas svrstavaju u, kako oni kažu, Preševsku dolinu, politički je motivisano, jer smo 170 kilometara od Preševa i pripadamo Jablaničkom okrugu, dok je Preševo u Pčinjskom. Takođe, kod nas su Srbi apsolutna većina, ali ćete po kafićima videti da za istim stolom sede Srbi i Albanci. Neko izvan Medveđe nas koristi za dnevnopolitičke manipulacije.

Inače, kada je 2011. rađen popis stanovništva u Srbiji, odbornici albanske nacionalnosti iz Preševa, Bujanovca i Medveđe su na zajedničkoj sednici odlučili da ga bojkotuju.

Foto Tanjug

Zoran Stanković

STANKOVIĆ: UŽIVAJU SVA PRAVA

PREDSEDNIK Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković kaže za "Novosti" da Albanci koji žive u tri opštine na jugu uživaju sva prava po Ustavu, zakonima i međunarodnim konvencijama kao i sve druge nacionalne manjine koje žive u Srbiji, i da to može da se potvrdi sa hiljadu primera:

- Te tri opštine konstantno posećuju predstavnici različitih međunarodnih institucija, a OEBS je kontinuirano prisutan na tom prostoru i država je pokazala interes da sve zahteve Albanaca reši na zakonom propisan način. Jasno je ne samo nama, već i međunarodnoj zajednici, zbog čega samo albanska nacionalna manjina stavlja konstantne primedbe na rad institucija države Srbije.

Pogledajte više