BRUKA U LJUBIČEVU: Kako se dogodilo da je legat kneza Miloša izdat pod zakup

Jelena Matijević

15. 05. 2021. u 12:09

Da li je moguće da ni u komisijama, ni u Ministarstvu, ni u Skupštini Požarevca, nije bilo "jedne glave" da zna i da izgovori da je zemljište deo Legata?!

Novosti

GDE god da je, legat znamenite ličnosti uvek je ponos mesta u kom je. O nekima, istina, znamo manje, o nekima više, ali je malo verovatno da ima onih koji nisu čuli za "Legat kneza Miloša - Ergelu Ljubičevo". Budući da je dužnost nadležnih da se o njima posebno staraju i brinu o svakom njihovom kutku, vest da je u martu jedna privatna firma na 15 godina zakupila više od sedam hektara na pet parcela Ergele "Ljubičevo" i to kao obradivo zemljište, zazvučala je gotovo neverovatno. Ali, nije!

Greška je, kako tvrdi gradonačelnik Požarevca, uočena 12. aprila, pa su Gradsko pravobranilaštvo i JP "Ljubičevo", koje se stara o Legatu, podneli žalbu Ministarstvu poljoprivrede. Rasplet se očekuje, ali gorak ukus i sumnja da je, zapravo, reč o grešci ostaju. Jer, pre nego što je ovo zemljište dospelo na javno nadmetanje, "prošlo" je dve gradske komisije: jednu koja izrađuje program licitacije i drugu koja ga realizuje. Prethodno je i Ministarstvo poljoprivrede, 3. jula 2020, dalo saglasnost na program licitacije, a u septembru ga usvojila Skupština Grada Požarevca. Da li je moguće da ni u komisijama, ni u Ministarstvu, ni u Skupštini Požarevca, nije bilo "jedne glave" da zna i da izgovori da je zemljište deo Legata?!

Da li je znao licitant, a kako saznajemo bio je samo jedan, ostaje da nagađamo. Vrlo je verovatno da je pre nego što se odlučio da zakupi zemljište, obišao parcele. Ako nije sam uočio, trebalo je neko od nadležnih da mu pokaže da su pored tih parcela upravna zgrada, štale sa konjima, centralni padok za šetnju grla, turisti... Da li će odgovorni biti otkriveni ili će još jednom sve biti podvedeno pod "propust gradskih komisija", pokazaće vreme. Pitanje je samo da li je zbog ove bruke ikog sramota?

Pogledajte više