TUŽNO ZA DAROVITOG I POZNATOG PISCA: Basara misli da je zaista napisao roman godine

Branislav Đorđević

06. 02. 2021. u 12:09

Umislio je dobri i pošteni Basara da su mu "Novosti" krive što mu je još jedna knjiga loša

Novosti

IMA pisaca čije se knjige čekaju sa nestrpljenjem. Basara više nije među njima. "Kontraendorfin" je stigao pred čitaoce u avgustu prošle godine. Do odluke o pobedniku "Ninovog" takmičenja pre desetak dana, nikoga nije zanimalo šta ovaj autor ima da kaže u novom romanu. Tužno za darovitog i poznatog pisca.

Basara misli da je zaista napisao roman godine i raduje se nagradi čiji je značaj odavno nestao, koja je izgubila smisao. Basara misli i da je rođen sa talentom za kolumnistu. Da ima duha i znanja za ovakav novinarski posao. Tako što danima psuje i uživa u prostaklucima. Onda besomučno i u nastavcima vređa i blati "Večernje novosti", glavnog urednika Milorada Vučelića, naš Kulturni dodatak, naše novinare, saradnike, kritičare... Samo što ne udari i po kafe kuvaricama, kuririma i vozačima. Opet tužno.

Umislio je dobri i pošteni Basara da su mu "Novosti" krive što mu je još jedna knjiga loša. Sposoban samo da luči hormon mržnje i sujete u svojim novinskim zapisima, hita da postane i kolumnista godine. A velika književnost ostaje mu van domašaja.

Preti i sveti se Svetislav obećanjem da će mu roman doživeti deset izdanja. Videćemo mi, kaže on, kad nas poklopi tom cifrom. Možda je to i moguće u njegovim snovima. Vidi se da mnogo spava, pa je prespavao i prošlogodišnji bojkot "Ninove" nagrade. Ne razume kako to da članovi "Ninovog" žirija nisu stručni, a sviđa im se "Kontraendorfin". Nemaju pojma oni tumači književnosti kojima je Basarino viđenje Andrića ponižavanje srpske literature i kulture. Gura laureat dosledno svoje detronizovanje Andrića i pljuvanje po "Večernjim novostima", kao i kolega mu Mihael Martens. Možda se i to boduje za nešto.

Pogledajte više