NIŠTA GA NIJE ZAOBIŠLO: 60 godina je premalo za umiranje, a previše za jedan život ako se zovete Dijego Armando Maradona

Nebojša Stanković

27. 11. 2020. u 12:09

Svi trenuci koje je veliki Argentinac ukrao od večnosti postali su i naši jer ništa nije skrivao

Novosti

VOLELI smo ga više od drugih fudbalskih virtuoza.

NE samo zato što je znao da obično kotrljanje lopte na travi pretvori u umetnost, ne zato što aplauz započet onda kada je postigao gol veka u Meksiku ili zbog onog čarobnog poteza u Beogradu, traje i danas. Ne zbog toga, jer bilo je i biće velikih igrača u svetu fudbala, već zbog toliko vidljive strasti prema životu koju je Maradona prosipao i budio u drugima.

Svi trenuci koje je veliki Argentinac ukrao od večnosti postali su i naši jer ništa nije skrivao. I ništa ga nije zaobišlo, ni bogatstvo ni sjaj zvezda, ni tama unutrašnjeg pakla izazvanog kokainom i alkoholom, ni borba sa demonima. Život stisnut do atoma.

Maradona nije krio ni svoj stav prema vremenu u kojem je živeo, voleo je druženje i sa Kastrom i sa Čavesom, želeo je više bogatu i manje razjedinjenu njegovu Južnu Ameriku. Živeo je u vremenu koje je sve ono što ovo današnje nije. U njegovom fudbalu nije bilo hladne sudijske tehnologije koja je ukrala vic i mangupluk, u njegovom političkom stavu je titrala dečačka naivnost da se stvari mogu tek tako promeniti.

U jednom od intervjua je rekao da je na početku samo želeo da zaradi toliko para od fudbala da majci kupi kuću. Možda. Da ga Bog nije dotakao i to u zemlji gde fudbal nije igra već više od života. Ta "božja ruka", pa onda taj gol fudbalskog genijalca postignut na svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine, te dve stvari na jednom mestu u razmaku od samo pet minuta, pa to nije moguće bez dodira onog koji čuda stvara, to nije objašnjivo bez neobjašnjivog.

Otišao je od nas sa 60 godina. Premalo za umiranje, a previše za jedan život ako se zovete Dijego Armando Maradona.

Pogledajte više