POCEPATI ETIKETU “LOŠIH MOMAKA”: Srbija će filmskim jezikom progovoriti o najbolnijim temama

Ana Popadić

25. 07. 2020. u 10:50

Drugi su mnogo pre nas shvatili da zlikovci iz filma za neupućenu svetsku publiku lako postaju zlikovci iz stvarnog života

Novosti

OTIMANjE ljudi iz svojih domova i odvođenje u "žutu kuću", gde su im vađeni organi - scenario je kakav ne bi osmislio ni Stiven King. Nažalost, ovaj horor doživeli su Srbi kao žrtve albanskih zločinaca. Ali ono što je rak-rana našeg naroda, ostatku sveta je potpuna nepoznanica. Došlo je vreme da se to promeni.

Amerikanac Pol Kampf odlučio je da ekranizuje ovu priču i holivudskim jezikom progovori o našim stradanjima. "Vreme je da svet upozna srpske žrtve", kaže. Ovaj reditelj dobro zna kolika je moć filma, a angažovanjem svetskih glumačkih zvezda obezbeđuje da njegova priča bude i te kako zapažena.

Trebalo je, nažalost, da prođu decenije pa da Srbija filmskim jezikom progovori o najbolnijim temama iz prošlosti. Drugi su mnogo pre nas shvatili da zlikovci iz filma za neupućenu svetsku publiku lako postaju zlikovci iz stvarnog života. Srbi su dugo bili "loši momci" Holivuda, a naša stradanja su ostala samo naše bolne rane. Veliki projekti o zločinima nad Srbima konačno su naišli na podršku države i Filmskog centra Srbije, pa ćemo tako na velikom platnu uskoro gledati stradanje "Dare iz Jasenovca", dok druga glumačka ekipa ovih dana snima priču o herojima sa Košara, kao duhovni spomenik našoj vojsci.

Kada su Rusi snimili "Balkansku među" i dali svoju istinu o zauzimanju prištinskog aerodroma, uzburkali su duhove i naterali aktere događaja da pravdaju svoje odluke, ali tek pošto je evropska i svetska publika u bioskopima videla film.

Kao cenjena filmska destinacija, sa vrhunskim filmskim radnicima, Srbija bi to morala da iskoristi, da predoči svetu istinu o svojim stradanjima i konačno pocepa etiketu "loših momaka".

Pogledajte više