Zebrnjak: Dinamit opet preti Spomen-kosturnici posvećenoj srpskim junacima iz Kumanovske bitke

J. Matijević 05. 09. 2023. u 07:00

NA stotinak metara od Vojnog memorijala "Zebrnjak", nadomak Kumanova, posvećenog srpskim junacima, palim pobednicima prelomne bitke Prvog balkanskog rata, vlasnici obližnjeg kamenoloma će, za dva dana - u četvrtak 7. septembra, još jednom sa bezbedne daljine upaliti fitilje i čekati da im dinamit osigura tone kamena i profit.

Novosti

Neće se uznemiriti što će eksploziv dodatno uzdrmati već oštećen, maja 1942. od Bugara miniran, spomenik herojima legendarne Kumanovske bitke.

Ne haju ni biznismeni ni vlasti u Severnoj Makedoniji, što bi za ove poslove trebalo da imaju posebnu dozvolu Uprave za kulturno nasleđe (njoj doduše nisu ni poslali upit), čak ni za važeći akt Ministarstva kulture u Skoplju, od 17. marta 2004, o zabrani svih aktivnosti u blizini ovog spomenika. Zašto bi onda marili na vapaje Srpskog kulturno-informativnog centra iz Skoplja, da se spreče probne eksplozije i dalja eksploatacija koja podriva Spomen-kosturnicu 678 vitezova Srpske armije? Štaviše, iz Državnog inspektorata, pozvali su predstavnike Srba da "prisustvuju merenjima efekata planiranog miniranja"! Transparento, nema šta.

No, ponašanje i vlasnika kopa i makedonskih vlasti, mada nas boli, ne iznenađuje. Prepoznatljivo je i u maniru veštačkih nacija nastalih komunističkim dekretima posle '45. Predani su u besramnom falsifikovanju istorije, naročito kad iz "činjenica" o svom tobožnjem trajanju treba izbaciti Srbe ili prisvojiti njihovu baštinu. Zato bi im i odgovaralo da memorijala na Zebrnjaku nema. Treba novim generacijama Makedonaca objasniti da su Srbi te 1912. oslobađali Staru Srbiju i u njoj Skoplje, gde se krunisao car Dušan, srpski vladar poput kraljeva Milutina i Stefana Dečanskog i kneza Lazara, čije su srednjovekovne portrete na freskama manastira Svetog Joakima Osogovskog kod Krive Palanke, pre tri godine bezobzirno pokušali da preimenuju... Da, mnogo je u ovoj, samo jednoj rečenici i Srba i srpskog za uši današnjih Makedonaca, pa će nadležni zažmuriti, a bezumnici udariti: da se tim Srbima zametne svaki trag. Čak i onaj koji im je doneo slobodu. 

Pogledajte više