Nož

DUGO se u Hrvatskoj čekalo i dočekalo da se ozbiljno kažnjava pevanje ustaških pesama, pozdrav "Za dom spremni" i svako glorifikovanje aveti prošlosti. Da nije bilo pritiska Evrope ko zna da li bi došlo do promene zakona o javnom redu koji predviđa drakonske kazne za isticanje simbola ustaštva ili nacizma.

Arhvia

Lupiće po džepu svakog ko zapeva pesmu o ustaškim koljačima "Juri i Bobanu", ili obuče majicu na kojoj piše zloglasni pozdrav pod kojim su umirali ljudi, Jevreji i Srbi u Jasenovcu. Ako je do sada kazna za ustaške nostalgičare iznosila 20 evra, sada će biti 4.000. Pa, ko voli, neka izvoli. Neće biti pošteđeni ni mladi na fudbalskim stadionima koji uzvikuju poruke mržnje, jer će kazne do 2.000 evra doći na adrese njihovih roditelja.

Uglavnom, što je uradila Austrija, a mnogo pre Nemačka, sada radi i Hrvatska. Visoke kazne za raspirivanje mržnje i svako podsećanje na vreme užasa, na fantomsku tvorevinu NDH.

Da li je to prvi korak da se izmeni i kazneni zakon i da sankcije bude mnogo ozbiljnije, treba videti. Jevrejske i srpske organizacije, kao i antifašisti, traže upravo to. Ali, ima još mnogo posla. Treba izmeniti nazive ulica u mnogim hrvatskim gradovima nazvane po ustaškim zločincima i njihovim simpatizerima, povući udžbenike u školama koji promovišu mržnju, prestati sa državnim finansiranjem onih koji pokušavaju da falsifikuju istoriju.

A toga je i dalje napretek. Visoke kazne svakako su efikasne da spreče defile splitskih crnokošuljaša koji se organizuje svake godine, da spreče divljanje ustaških simpatizera ši- rom zemlje, dosad bez posledica.

I uz toleranciju i policije i sudstva. Korak dalje bio bi kada bi duh promena ušao i u prosvetu da mladi ljudi, napokon, steknu znanje šta se događalo i kako su ljudi ginuli od ustaškog noža.

Pogledajte više