FALKE: Zapadne vrednosti uočene na delu, ogoljene do svih predinfarktnih stanja

SLAĐANA MATIĆ

07. 09. 2022. u 09:13

HAŠKI pritvor je, ispostavilo se, bio koban za mnoge Srbe, pre svega, jer im je uskraćeno pravo na lečenje. Poslednji primer je Radoslav Brđanin, koji je u nedelju "isporučen" u Banjalučki klinički centar u toliko zapuštenom zdravstvenom stanju da se sumnja da ima i sepsu.

Novosti

Hag inače ne pušta Srbe na bolnička lečenja, osim kad je bolest toliko uznapredovala, da su tamošnje kadije kao u slučajevima Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića ubeđene da leka više nema. Da li na ovaj način sprovode neku svoju pravdu, pa smišljeno i tiho, skriveni iza sheveningenskih zidina ubijaju srpske optuženike i osuđenike?

Činjenica je da Srbi u pritvoru nemaju odgovarajuću zdravstvenu negu, da pritvorski doktor opšte prakse Paulus Falke često ignoriše simptome njihovih bolesti, da ih ne upućuje na temeljne analize i da redovno u svojim izveštajima sudu umanjuje ozbiljnost njihovog opšteg stanja. On prvenstveno brine o haškoj kasi i troškovima, a ne o zdravlju pritvorenika. Zbog toga izbegava da ih na vreme pošalje na skuplje dijagnostičke analize. Prepotentno je ubeđen da ga niko nikad ne može pozvati na odgovornost. On time svesno učestvuje u "udruženom zločinačkom poduhvatu", kojim se troškovi za rad suda u Hagu olako krešu tamo gde je nedopustivo - na životima ljudi.

Na primerima Ratka Mladića, Zdravka Tolimira i Stojana Župljanina, a posebno Slobodana Miloševića, uočljivo je da se haškim Srbima uskraćuje jedno od esecijalnih ljudskih prava. Svi su teško oboleli u pritvoru, a neki su to i glavom platili. Tu su zapadne vrednosti uočene na delu, ogoljene do svih predinfarktnih stanja, galopirajućih kancera i moždanih udara srpskih pritvorenika. Cena magnetnih rezonanci, skenera i nekih ozbiljnijih analiza važnija je od njihovog života.

Pogledajte više