MENGELE: Ne robujemo mi istoriji, ona je zarobljena u nama

Jovanka Simić

05. 07. 2022. u 12:00

KOLIKO samo kratkovidosti kipti iz najomiljenije floskule današnjice da ne treba robovati istoriji već gledati u svetlu budućnost.

Novosti

Da je svet večni zarobljenik prošlosti i osuđenik na njeno ponavljanje, potvrdilo je i prošlonedeljno gostovanje britanskog istoričara Pola Džulijana Vajldinga u Institutu za evropske studije u Beogradu i u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Ovaj profesor na Univerzitetu Oksford Bruks ceo svoj radni vek "zarobio je" u istraživanju istorije najokrutnijih nacističkih medicinskih eksperimenata u Drugom svetskom ratu za koje većina čovečanstva veruje da su "davno zatvorena istorijska knjiga" mada sve žrtve ni danas nemaju ime i broj.

Dok je Vajlding iznosio detaljno kako su Hitlerovi beli mantili, predvođeni njegovim ličnim lekarom Karlom Brantom i "anđelom smrti" Jozefom Mengeleom prisilnom sterilizacijom, ispitivanjem najvišeg praga bola ili menjanja boje očiju identičnim blizancima, podvrgli 400.000 pripadnika naroda koji se nisu uklapali u njihovu viziju "čiste rase", misli slušalaca nezadrživo su letele u današnju Ukrajinu.

Već četiri meseca, ratne izveštaje prate i vesti o bio-laboratorijama koje su SAD instalirale u Ukrajini neznano koliko vremena pre nego što je Putin započeo rat.

Zapadni mediji priznaju da one postoje, ali ne i da su tik uz granicu Rusije dospele zbog eksperimenta nad genima Rusa.

Odgovor zna vrh ukrajinske vlasti ali ga ne obelodanjuje. Štaviše, ambasador zvaničnog Kijeva u Nemačkoj ulje na geopolitički požar doliva javnim poređenjem ozloglašenog Stepana Bandere sa - Robinom Hudom.

Bio-laboratorije i ko zna šta još u tom paketu biće materijal za istraživanje generaciji budućih istoričara. Dakle, ne robujemo mi istoriji, ona je zarobljena u nama.

Pogledajte više