SMRTONOSNA PEČURKA: Da li nuklearna jezgra poznaju demokratiju?

Goran ČVOROVIĆ

14. 05. 2022. u 09:44

Stiče se utisak da u Vašingtonu ne mogu da "dobace" ni do logike za osnovce i da zamisle da bi im se, u roku od pola sekunde, kao bumerang, iz nekog bunkera na dnu mora vratio nuklearni udar, ako bi se usudili na atomsku avanturu daljim provociranjem Rusije

Novosti

SVET je na ivici nuklearnog rata. Najava finske vlade da će podneti zahtev za članstvo u NATO za korak više približava nas projektovanoj katastrofi. Evropske prestonice, poput Pariza, pozdravljaju suverenu odluku Helsinkija. Kao da s druge strane ne postoji neko kome se to ne dopada, i kao da taj neko nema nuklearnu bombu, i kao da tu bombu nemaju protivnici, i kao da sve to nema baš nikakve posledične veze u lančanoj opasnosti od rasplamsavanja smrtonosne pečurke.

Od završetka Hladnog rata, SAD su prekršile sva obećanja da NATO neće gutati članice bivšeg Varšavskog pakta. Spremali su se da iminentno prime i Ukrajinu, stignu Rusiji pod prozor, upere nuklearne glave pravo u Moskvu. Putinu se to nije dopalo. Krenuo je u rat. Mogli bismo do sutra da kritikujemo ulazak ruskih trupa na teritoriju suverene države, to neće promeniti realnost da se one tamo nalaze.

Na Zapadu su baš zapeli u nameri da potvrde pravo svakoga da izabere kom će se carstvu privoleti. Kao da nuklearna jezgra poznaju demokratiju. Stiče se utisak da u Vašingtonu ne mogu da "dobace" ni do logike za osnovce i da zamisle da bi im se, u roku od pola sekunde, kao bumerang, iz nekog bunkera na dnu mora vratio nuklearni udar, ako bi se usudili na atomsku avanturu daljim provociranjem Rusije na njima udaljenom evropskom tlu. U napetosti nije isključena ni greška.

I umesto da se svi smire, doliva se ulje na vatru. Kao da se sve savršeno uklapa u teoriju maltezijanizma koju, između ostalih, zastupaju Bil Gejts, Majkl Blumberg ili Džef Bezos, da čovečjeg roda ima previše na planeti i da svet može da se spase samo sa deset puta manje ljudi, sa oko osamsto miliona. Pa, što nije odnela pandemija, neka odnese nuklearni rat. Teško da bi taj rat preživelo i osam miliona.

Pogledajte više