BRISELSKI AUTOGOL: Evropa ne ume da se suprotstavi ruskoj invaziji drugačije osim upornim samokažnjavanjem

Goran Čvorović

05. 05. 2022. u 10:17

Nije prvi put da zarate Brisel i logika, jer nema ni smišljene politike, ni strategije, ni vizije

Novosti

MOGLO bi da se dogodi da ruska invazija na Ukrajinu briselskim autogolom ostavi Evropu bez gasa.

Da se razumemo: ne bi trebalo podržavati prekrajanje granica i upadanje na tuđu teritoriju u 21. veku, naročito ako se to još dešava uz prolivanje sopstvene i tuđe krvi. Ko će to bolje da zna od nas, kojima godinama otimaju Kosovo?

Ali, ako neko ne zna da se tome suprotstavi na drugi način, osim da uporno i mazohistički kažnjava samog sebe, onda on nema ni smišljenu politiku, ni strategiju, ni viziju. A upravo to se događa sa EU. Odnosno, sa jednim delom njenih članica.

To je pokazao i vanredni sastanak ministara energetike održan početkom ove sedmice. Mantra o dugoročnoj diverzifikaciji, smišljena kao jedino rešenje za odbijanje plaćanja gasa u rubljama, u trenutku kada već uveliko treba da se misli na popunjavanje zaliha za predstojeću zimu, deluje daleko, neostvarivo, neozbiljno i utopijski. Kao i svaka druga bajka, uostalom. Proći će do tada još mnogo manje bajkovitih zima uz hladne peći.

Zato se u Briselu na zajedničkim sastancima utrkuju da javno manifestuju jedinstvo i zahtevanje poštovanja međunarodnih ugovora koji predviđaju plaćanje u evrima, dok iza leđa, kad ostanu sami u mraku, u sudaru s realnošću, krišom konvertuju te iste evre u rusku valutu.

Sve to važi i za sankcije na naftu. Zato je cena benzina danas na pumpama u liberalnoj Nemačkoj 2,4 evra, a u pragmatičnoj Mađarskoj skoro upola manja - 1,3. Sila boga ne moli, čak iako ste ateista.

Zdrava logika kaže da sankcije treba da zabole one kojima se uvode (koliko god to, generalno, bilo nepravedno i nehumano), a ne one koji ih nameću. Ali, ništa čudno. Nije ovo prvi put da zarate Brisel i logika.

Pogledajte više