VOJNI BUVLJAK: Zapadne zemlje koriste rat u Ukrajini da se oslobode zastarelog naoružanja, ispadnu “humani” i pride nešto i - zarade

RADOJE DRAGOVIĆ

27. 04. 2022. u 10:23

Šansa za brzu i laku zaradu leži u prostoj činjenici da ukrajinski borci nemaju vremena za duge i složene obuke, pa bi im najkorisnije bilo ono što najbolje poznaju - sovjetsko i rusko naoružanje

Novosti

UTRKIVANjE u nuđenju vojne pomoći Ukrajini otvorilo je dosad neviđenju berzu polovnog naoružanja i vojne opreme na istoku Evrope. Na jedinstvenom buvljaku zaostavštine Varšavskog pakta, kupuje se i prodaje, cenjka, pogađa, nudi veresija i trampa. I kao svuda gde radi pijačna nevidljiva ruka tržišta, pojedinci će da se opare, a poneko će i da glasno zakuka što mu nema novčanika ili što mu je za žive pare - uvaljen bofl.

Šansa za brzu i laku zaradu leži u prostoj činjenici da ukrajinski borci nemaju vremena za duge i složene obuke, pa bi im najkorisnije bilo ono što najbolje poznaju - sovjetsko i rusko naoružanje. Trgovačku spretnost među prvima je isprobala Poljska, čvrsto rešena da ukrajinskoj armiji ustupi svoje "migove 29", ali pod dva uslova - da ih ne preda direktno Ukrajini, nego američkoj bazi "Ramštajn" u Nemačkoj, ali i da ih SAD snabdeju modernijim i skupljim operativnim letelicama. Posao, dostojan talenta najboljeg poljskog carinika, propao je, jer su Amerikanci procenili da bi dil sa Varšavom imao skuplju daru nego meru.

Tiho i nenametljivo, svoje avione "mig-29" i Su-25 na kartonsku kutiju kao tezgu izložile su i Bugarska i Rumunija. Cene nema, ali sve može. Tiha Slovačka više je dala, ali i bolje prošla. Bratislava je ruski raketni sistem PVO S-300, čiji su najbolji dani ipak prošli, trampila za jednu bateriju američkog "Patriota". Ovakav posao na umu ima i Slovenija, koja bi se odrekla jugoslovenskih tenkova M-84, ako bi manjak mogla da prebije sa Nemačkom, koja bi joj zauzvrat doturila vozila "marder" ili tenkove "leopard".

Da među kutije i haube sa robom istočnoevropskog buvljaka oružja prošeta Heraklit iz Efesa verovatno bi rekao:

- Rat je gospodar i bog svih stvari. I dobra prilika da se završi kombinacija.

Pogledajte više