USTAŠLUK NIJE OD JUČE: Zemlja koja veliča NDH usuđuje se da traži od Srbije prihvatanje “evropskih vrednosti”

Jurica KERBLER

12. 04. 2022. u 10:26

Kako EU može da ima kredibilitet kada zatvara oči pred očiglednim fašizmom iskazanim u Splitu.

Arhvia

DA se dogodilo ono što se u nedelju dogodilo u Splitu - da izaslanik vlade na ustaškom hepeningu izjavi "da nije bilo 10. aprila 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske" - zemlja nikada ne bi ušla u Evropsku uniju. Međutim, ušla je pre devet godina i danas toleriše da zvanični predstavnici izvršne vlasti, ne samo da učestvuju na morbidnim skupovima crnokošuljaša iz HOS-a na dan osnivanja NDH, već i da glorifikuju krvavu diktaturu te propale "države".

I onda, dan kasnije, šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman u Luksemburgu najavljuje da Hrvatska očekuje od Srbije da sledi spoljnu politiku koja je u skladu sa evropskim vrednostima i principima. Da nije groteskno i poražavajuće, bilo bi gotovo smešno. Valjda ministar umišlja da su "evropske vrednosti" okupljanje crnokošuljaša kojima vlada šalje predstavnika. A iz vlade ne demantuju ono što je rekao, već poručuju da nije bilo predviđeno da govori.

Ali, nije problem ni u Grlić Radmanu, ni u Hrvatskoj. Ako neko silno želi da se ukrca u voz gubitnika, šta se tu može. Problem je u Evropskoj uniji i Briselu. Ustašluk nije od juče, Hrvatska ni do danas nije uspela da zabrani ustaški pozdrav "Za dom spremni", a svako malo ustaški nostalgičari dignu glavu. Sve to Brisel dobro vidi, ali ništa ne preduzima. Dok traju pregovori gleda se pažljivo na sve, kada se uđe u članstvo EU, može da se radi šta se hoće.

Od ove nakaradne politike koju godinama Brisel vodi najveću štetu ima i imaće Evropska unija. Kako govoriti o evropskim vrednostima kada ih ne poštuju članice EU koje odlučuju i o novom proširenju. Što su to uopšte evropske vrednosti, ako to nije otklon od nacizma, fašizma i ustašluka.

A kako EU može da ima kredibilitet kada zatvara oči pred očiglednim fašizmom iskazanim u Splitu.

Pogledajte više