DIREKTIVA V. I. I MILO: Zašto Đukanović uopšte okoliša kad napada SPC i Vučića

Milorad Vučelić

22. 03. 2022. u 09:24

Iz Montenegra se učestalo i ponovo sve glasnije čuje, a posebno u brojnim nastupima predsednika Mila Đukanovića, da je SPC "remetilački faktor i u Crnoj Gori i regionu", da "srpski popovi na društvenim mrežama kliču"

Novosti

TEŠKO je zaključiti o čemu je reč? O neznanju, neobrazovanju, sakrivanju inspiracije ili falsifikovanju originala sa koga se direktno prepisuje. Jer ne može biti da se radi o slučajnim podudarnostima. Iz Montenegra se učestalo i ponovo sve glasnije čuje, a posebno u brojnim nastupima predsednika Mila Đukanovića, da je SPC "remetilački faktor i u Crnoj Gori i regionu", da "srpski popovi na društvenim mrežama kliču", da je reč o "politici tj. nacionalističkom angažmanu SPC".

Koristi se čitava gomila nekih starih uvreda i novogovornih reči umesto da se krajnje precizno i neskriveno iščita pravi navod i imenuje autor:

- U skladu sa odlukom V.C.I.K. i Sov. Nar. Komesara potrebno je što brže završiti sa popovima i religijom. Popove treba hapsiti kao kontrarevolucionare i sabotere, streljati nepoštedno i svuda. I što je moguće više. Crkve podležu zatvaranju. Prostorije hramova zapečatiti i pretvoriti u skladišta.

Bez okolišenja jasno i glasno napisao je u svojoj Direktivi V. I. Lenjin još 1919. godine.

A onda je, da ne bi ostao nedorečen, 1922. godine zahtevao:

- Mi moramo baš sada da stupimo u najodlučniju i nepoštednu bitku sa crnostinaškim sveštenstvom i da ugušimo njegov otpor sa takvom surovošću da je ne zaborave u toku nekoliko decenija. Što veći broj predstavnika reakcionarnog sveštenstva i reakcionarne buržoazije uspemo tim povodom da streljamo, tim bolje.

Ovde treba samo reči "reakcionarna buržoazija" zameniti Aleksandrom Vučićem i sve je i aktuelno i pošteno bez uvijanja i nepotrebne modernizacije. Da ne kažem laganja.

Tu nedavno, uoči veličanstvenih litija u Crnoj Gori, ovakav pokušaj je zahvaljujući narodu uz svu državnu silu, nije uspeo. Sada se, valjda, u pomoć za borbu protiv Crkve moraju prizvati NATO borbene jedinice. A ako se one uzdrže ili izostanu neće izostati preostali nacistički i fašistički legionari iz "Azova" u Ukrajini.

Pogledajte više