(NE)SKLAD: Manevarski prostor za neuvođenje sankcija izuzetno skučen, ali još postoji

Goran Čvorović

17. 03. 2022. u 11:16

OKRENI-obrni, Srbiju čeka usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Pravilima društva kome dobrovoljno stremiš, moraš i da se prilagođavaš.

Novosti

Nema tu mnogo mudrosti. Tek posle prijema, dozvoljeno je sučeljavanje mišljenja. Zbog svog geopolitičkog položaja, istorijskog nasleđa i tradicije, naša zemlja je u tom segmentu bila jedan od lošijih đaka u Briselu. Nisu svima prijatelji isti. Baš zbog toga, uz opomene iz evropske administracije, Srbiji je, paralelno, ostavljeno vreme da se u ovoj oblasti pripremi za članstvo, sve do prijema.

Portparol EK Peter Stano sada je pozvao Srbiju da se pridruži "civilizovanoj zajednici" i da uvede sve političke i finansijske sankcije Rusiji, da ne bi sarađivala s nekim ko vrši "pokolj u Ukrajini". Očigledno postoje naročito napete situacije, poput ove, kada su, kao možda nikada dosad, članice saglasne u politici prema Rusiji koju, od trenutka ulaska njenih trupa u Ukrajinu, usvajaju brzo i jednoglasno.

S druge strane, Stano je naglasio da ceni jasnu poziciju Srbije kada je reč o podršci Rezoluciji UN i osudi agresije Rusije na Ukrajinu, dok je njegova koleginica Ana Pisonero poručila da se od Srbije očekuje postepeno i progresivno usklađivanje. I francuski predsednik Makron je, svestan tradicionalnih veza, pohvalio blisku saradnju Francuske i Srbije i jasnoću njenog stava o ratu u Ukrajini i neophodnosti poštovanja suverenosti, podsetivši i na ličnu podršku Srbiji. Dodao je, ipak, i da rat u Ukrajini zahteva da EU i sve njoj bliske zemlje treba zajedno da sagledaju načine kojima će dalje jačati saradnju.

U situaciji kada se čak kažnjavaju ruski sportisti, a ceh plaćaju i jedan Dostojevski i Čajkovski, manevarski prostor za neuvođenje sankcija izuzetno je skučen, ali još postoji.

Pogledajte više