GLAMOČKO: I danas bi mnogi, od komšija do moćnika, da nas vrate na nivo prava koja smo imali pod Osmanlijama

Dušan Stojaković

24. 01. 2022. u 09:24

DVA puta je "gluvo glamočko" proglašeno za najbolje kolo u Evropi. Od 1982. je na listi svetske kulturne baštine Uneska.

Novosti

Ko ne zna, nastalo je za turskog vakta. Tada porobljenim Srbima nisu dozvoljavali da slave i da se vesele, pogotovo ne uz muziku. Krijući se od zulumćara spuštali su se u dinarske kraške doline, u tišini igrali, ženili se...

I danas bi mnogi, od komšija do moćnika, da nas vrate na nivo prava koja smo imali pod Osmanlijama. I dobro im ide. U Hrvatskoj, ona šačica što je ostala u Teslinom zavičaju, mašta da im u kućama zasija sijalica, jer u Evropskoj uniji postoji zajednica koja, izgleda, nema pravo ni na struju. Kosovske enklave neodoljivo podsećaju na indijanske rezervate u Americi. Kompaktno srpski sever pokrajine svakodnevno strepi od upada prištinskih specijalaca, koji veruju da će i oni dobiti zeleno svetlo za svoju "oluju".

I u (ne)mirnoj Bosni nije ništa bolje. Iz muslimansko-hrvatske polovine zemlje proterano je i nikada se nije vratilo pola miliona Srba starosedelaca. Svaki šesti pobegao je i iz Glamoča. Krvlju izvojevana Republika Srpska je pod najsnažnijim usklađenim udarom stranih centara moći i domaćih baštinika mladomuslimanske ideje Alije Izetbegovića, što bi ovu bivšu jugoslovensku republiku da pretvore u "građansku", dominantno bošnjačku državu. Srbima bi verovatno ostavili mogućnost da praktikuju "gluvo glamočko".

U  Crnoj Gori Srbi ne smeju u Vladu, čak i kad pobede na izborima.

Beograd još odoleva, ali razni centri, instituti i univerziteti, uz oduševljenje domaćih samomrzitelja, spremaju planove konačnog srpskog poniženja. Hoće li proći? Zavisi od naše mudrosti i jedinstva. Možemo li? Možemo! E, da li hoćemo? To ćemo da vidimo! Ako ne uspemo, ostaje nam "glamočko", a ta koreografija je najteža!

Pogledajte više