BRZINA PUŽA: Umesto ozbiljnih koraka, Srbija dobila nova obećanja iz EU

Goran Čvorović

11. 12. 2021. u 09:56

Biće to još jedna u nizu onih konferencija koje su dosad održane da bi se deklarativno stavilo do znanja da bez investiranja u Zapadni Balkan EU neće moći da ostvari svoj strateški cilj

Novosti

OBEĆALI su nam dva klastera, ali će nam otvoriti samo jedan. Nije važno. Navikli smo. Daj šta daš. Na našem putu ka EU, brzinom puža, svaki napredak veliki je kao kuća. Sada smo dobili nova obećanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron, najavljujući predstojeće polugodišnje predsedavanje njegove zemlje EU, Zapadni Balkan, od Nove godine, laskavo je stavio u centar njene politike koja se odnosi na suverenu Evropu. Bez nas, kaže, nema ni suverenosti. Ovu politiku stabilnosti i prosperiteta susedstva EU ocenio je, uz zajedničku odbranu, kao stub bez koga dugoročno neće moći da se izgradi Evropa mira, ako se naš region zapostavi i ostavi, kao do sada, ispod briselskog radara.

Ambiciozno je najavio politički angažman, investicije, ekonomsku integraciju, rešavanje pitanja manjina koje su rasprostranjene po celom regionu. Rečju, predstoji nam procvat u svakom smislu. Čoveku da bude milo i toplo oko srca.

Da bi se ove lepe reči pretočile u delo, zakazana je već za jun i konferencija EU - Zapadni Balkan, na kojoj će Brisel, izvesno, potvrditi evropsku perspektivu našeg regiona. Deža vi. Biće to još jedna u nizu onih konferencija koje su dosad održane da bi se deklarativno stavilo do znanja da bez investiranja u Zapadni Balkan, i ostavljanja regiona u situaciji u kojoj se trenutno nalazi, EU neće moći da ostvari svoj strateški cilj, zaokruživanja u prirodnu celinu. Prva takva obećanja čuli smo još pre više od dvadeset godina. Ovom brzinom vek sporo prolazi.

Ostaje nam da verujemo Makronu, koji se dosad pokazao kao prijatelj i ispunjavao obećanja, formulišući ih, svojevremeno, ispod kalemegdanskih zidina, kao niko pre njega, na srpskom jeziku. Ukoliko bude imao vremena da ih bar delom ispuni, jer ga već u aprilu čekaju izbori.

Pogledajte više