BUMERANG SE VRAĆA: Kuda će odvesti brzometna umetnička “egzekucija krivaca” bez bilo kakvog preispitivanja

Vukica Strugar

26. 11. 2021. u 10:36

Šta nam pokazuju “slučajevi” glumca Branislava Lečića i pisca Miće Cvijetića

Novosti

NE poštuju se zakoni, pravila, građanski kodeksi. Nikome ništa nije sveto. Neka samo tako nastave, dobićemo haos i, na svu ovu boleštinu, još jednu, mentalnu bolest - reči su Dušana Kovačevića, kojima je ovih dana oslikao pozorišnu, ali i sveopštu sliku naše društvene stvarnosti.

S njegovim stavom, izvesno, mogla bi se saglasiti cela Srbija, jer joj se isti zaključak nameće iz sata u sat - u sveopštem rijalitiju verbalnih i fizičkih obračuna, psovki, bahatosti, nadvikivanja i "uzimanja pravde" u svoje ruke - od gradskog autobusa do televizijskih studija...

Poslednja dva, na prvi pogled različita slučaja, imaju nešto zajedničko: po kratkom postupku, branša je "poništila" jednog iz svojih redova. Glumac Branislav Lečić i pisac Mićo Cvijetić, "ekskomunicirani su" i optuženi za svoja (ne)dela.

Ipak, brzina "egzekucije", odlučnost da se krivac po svaku cenu kazni, histeričan manir s kojim se namera sprovodi u akciju, odsustvo bilo kakvog preispitivanja ili mogućnosti da u obračunu s jednim čovekom grupa (dojučerašnjih prijatelja, istomišljenika, umetničkih saboraca) možda, nije u pravu - jednostavno, ne postoji.

Lečića su kolege osudile, iako je i tužilaštvo odlučilo da nema dokaza da je počinio krivično delo. Udruženje književnika Srbije nije moralo da čeka ni sud ni zakon. Prvi put u istoriji UKS izbačen je njihov član, doktor književnih nauka, kritičar, esejista, pesnik i dugogodišnji urednik "Književnih novina" Miće Cvijetić. Razlog - njegova knjiga "Lica i obrazine" u kojoj je dao viđenje svoje smene s čela pomenutog lista, ne štedeći u toj priči članove UO UKS. "Bezgrešni" su se bacili kamenom, ne razmišljajući da se on vraća kao bumerang. Jer, svaki presedan za kratko vreme (pogotovo u Srbiji) postaje - praksa.

Pogledajte više