ČEKIĆ I ZAKON NA ISTOM ZADATKU: Popis u Vukovaru nagoveštava da će ćirilica otići u ilegalu

Jurica KERBLER

24. 11. 2021. u 10:17

Ono što nije uspelo ratom, moglo bi da uspe sada, ako se pokaže da u gradu na Dunavu nema više ni 33 odsto Srba

Arhvia

KADA krajem godine u Hrvatskoj budu objavljeni konačni i službeni podaci popisa stanovništva, ekstremni desničari u Vukovaru mogli bi da slave. Ono što nije uspelo ratom, moglo bi da uspe sada, ako se pokaže da u gradu na Dunavu nema više ni 33 odsto Srba. U tom slučaju nema više ni dvojezičnosti, ćirilice, ni svega što je Srbima, bar na papiru, garantovao ustavni zakon.

A kako im je to u Vukovaru sve ove godine "garantovao" videlo se i na primeru rušenja ćiriličnih tabli i opstruisanja svih onih odredaba zakona koje je trebalo da omoguće dvojezičnost u sredinama gde Srbi ili neka druga nacionalna manjina čine trećinu stanovnika. Na sve moguće načine to se u Vukovaru izbegavalo, pa je i Ustavni sud nekim formulacijama, koje su mogle da se tumače ovako ili onako, išao niz dlaku onima za koje rat i dalje traje. Rezultat je bio dodatno iseljavanje Srba, koji u Vukovaru nisu mogli da ostvare prava zagarantovana hrvatskim ustavom, a na cedilu su ih ostavile i političke stranke svih boja i orijentacija.

Ono malo preostalih Srba u Hrvatskoj, niti su tražili, niti traže nešto posebno. Većina ih još uvek muku muči, jer žive kao pre sto i više godina, bez struje i vode, mladi nemaju posao, ne poštuju se kvote o zapošljavanju u državnoj i javnoj upravi. Same srpske stranke u Hrvatskoj uoči popisa bodrile su ljude da se izjasne kao Srbi, jer mnogi i to izbegavaju da ne bi imali probleme. Vukovar je i dalje podeljeni grad, sa odvojenim školama i brojnim problemima koji muče ne samo Srbe, već i Hrvate, koji takođe odlaze.

Ali, u Vukovaru bi epilog za Srbe mogao da bude: ono što se nije uspelo čekićem, potvrđuje se zakonom. Ćirilične table otići će u prošlost, a ćirilica valjda u ilegalu.

Pogledajte više