“BRAČNE” RAZMIRICE: Kažnjavanje Poljske produbilo pukotine unutar Evropske unije

Goran ČVOROVIĆ

30. 10. 2021. u 10:31

U institucionalnom braku zvanom EU, naročito je primetna fraktura između bivših istočnih i sadašnjih zapadnih članica

Novosti

DONESETE ustav kao najviši pravni akt svoje zemlje, onda opštenarodnom voljom prenesete primat nacionalnih zakona na evropske, učlanjenjem u viši stepen zajedništva, da bi potom utvrdili da su neke evropske norme u suprotnosti sa nacionalnim, zbog čega vas papreno finansijski kazni ista ona organizacija koja vam daje finansijsku pomoć, koja je trenutno blokirana zbog toga što nacionalne zakone smatrate važnijim od zajedničkih.

Pri tom, zakonski ne mogu da vas izbace iz društva u kome se nalazite, iako se ne uklapate u njegove norme za koje smatrate da nisu u skladu s vašim interesima, a koje utvrđuju sve članice tog društva. Ispada tako da kršite kućni red koji lično pišete. Sami nipošto ne želite da napustite društvo, jer smatrate da mu punopravno pripadate. Na kraju budete kažnjeni zato što poštujete sopstveni ustav.

Upravo to se trenutno događa Poljskoj, koja mora da plaća milion evra dnevno zato što, kao demokratska članica EU, krši demokratska načela na kojima je EU zasnovana, poštujući istovremeno svoj Ustav koji je u suprotnosti s onom organizacijom koja smatra da njen Ustav krši demokratiju. Ako to nije teatar apsurda, kako bi onda trebalo da izgleda?! Možda bi EU trebalo da izađe iz Poljske i Mađarske, a ne obratno?

U institucionalnom braku zvanom EU, naročito je primetna fraktura između bivših istočnih i sadašnjih zapadnih članica. Jedni su za otvaranje migrantima, drugi su protiv; jedni podržavaju veća prava LGBT populacije, drugi zagovaraju zaštitu tradicionalnih porodičnih vrednosti; jedni bi da demokratiju brane vodom i lukom, drugi čvrstom rukom. U ovom braku iz interesa nema zajedničkih interesa. I što je najgore, svi su u pravu, jer su svi punopravni članovi. Biće, onda, da nije u pravu brak.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više