DANAK ZA “POHVALU”: Mihael Martens pokvario prigodno podsećanje na Ivu Andrića

Branislav Đorđević

28. 10. 2021. u 10:27

Martens je u "Oku" delovao fino i neupućenom gledaocu mogao je prirasti za srce kao Nemac koji govori srpski, voli Andrića, a čak je napisao i njegovu biografiju

Branislav Đorđević

ZANIMLjIV je bio "Oko magazin" na RTS-u, povodom 60 godina od dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Uzbudljivi crno-beli snimci velikog našeg pisca iz 26. oktobra 1961, njegov glas, prva reakcija na vest iz Švedske... Nešto drugo je, nažalost, upalo u oči. Izbor da jedan od sagovornika bude nemački novinar Mihael Martens. Dobro obučeni "poznavalac balkanskih pitanja", dugogodišnji dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitung-a, vešti srbomrzac.

U prigodnom izdanju emisije koja je trebalo da ponudi odgovor i na pitanje "Zašto je odnos prema Andriću i odnos prema samopoštovanju", pokazano je da samopoštovanja nemamo.

Kako drugačije objasniti ideju da nam sa Javnog servisa priča "stručnjak" koji preko usta ne može da prevali da je Andrić srpski pisac i da je pisao na srpskom jeziku. Martens se proslavio i tvrdnjama da je danak u krvi imao i pozitivne strane, da su u Jasenovcu ubijene desetine hiljada ljudi. Pamtimo ga i po tome što je 2017, na tribini usred Beograda, uprkos molbama organizatora, insistirao da nobelovka Herta Miler izjavi da su Srbi zaslužili NATO bombardovanje.

Martens je u "Oku" delovao fino i neupućenom gledaocu mogao je prirasti za srce kao Nemac koji govori srpski, voli Andrića, a čak je napisao i njegovu biografiju. A u toj knjizi, koju su i neki domaći mediji i kulturni poslenici zdušno reklamirali, Martens ne štedi stranice da ga unizi, prikaže kao gramzivog, prevrtljivog i koristoljubivog, svesno preskače Andrićevu posvećenost Vuku i Njegošu i srpskom kulturnom obrascu. Ne, on istrajava u isticanju podatka da je Andrić poreklom Hrvat, da je bizarna rasprava kojoj nacionalnoj književnosti pripada.

Bizarno je samo to što se Martens na poziv RTS-a oglasio u emisiji uz Vladimira Pištala, Maju Radonić i Zorana Milutinovića, koji nisu bili u prilici da mu postave bar jedno pitanje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više