ETIKA: Neće biti da su krivi samo antivakseri

Biljana RADIVOJEVIĆ

18. 10. 2021. u 14:40

KOLIKO bi trudnica, porodilja, i uopšte zaraženih virusom korona, trebalo da umre, da bismo se, napokon, opametili?

Novosti

Ako su stručnjaci za epidemiologiju, virusologiju, infektologiju i vakcinologiju, i na svetskom, i na lokalnom nivou, jasno rekli - vakcina je jedini spas, nije štetna ni u trudnoći, naprotiv više je nego poželjna - koga mi slušamo?

Neće biti da su krivi samo antivakseri. Agresivni su, glasni, manipulišu uplašenim ljudima bez naučno utemeljenih argumenata, i svakako ne zaslužuju amnestiju. Od njih se visok nivo samosvesti i ne očekuje, ali šta je sa moralom pojedinih lekara?

Dalibor I., suprug preminule porodilje S. I. (33) iz okoline Aranđelovca, rekao je da se ona nije vakcinisala jer su joj tako savetovali u klinici u Novom Sadu, gde je, posle pet godina borbe da postanu roditelji vođena trudnoća! I Kosta D., muž Jelene koja je u nedelju preminula u VMC Karaburma, ispričao je da su joj lekari govorili da se ne vakciniše ni u trudnoći, ni posle porođaja!

Ko su ti lekari? Gde im je savest? Svoje lično ubeđenje mogu da iznose kad skinu beli mantil, a u ambulanti su dužni da pacijentima daju savete zasnovane na nauci, i struci.

Ne mogu posledice sad da se prebacuju na ličnu odgovornost. Šta zna trudnica o vakcinologiji? Ili uopšte, bilo koji laik za medicinu? Lekar je taj koji jasno mora da im kaže - vakcinišite se, ako za to ne postoji medicinska prepreka.

Svedoci smo, međutim, da se neki lekari ne ponašaju kao lekari: uzdržani su, neodlučni ili i otvoreno protiv imunizacije. Posledice plaćamo životima.

Gde vam je etika, gospodo lekari? Da li ste trajno zaboravili najvažniji princip kojem su vas učili - PRIMUM NON NOCERE, ili - PRVO NE ŠKODITI!? Ili bi, tek krivična sankcija mogla da vam osveži pamćenje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više