NEĆE MOĆI: Projekat Radovanović

Filip Rodić

10. 10. 2021. u 07:26

BEZ ikakve želje da ulazimo u polemiku oko vakcina i pandemije virusa korona uopšte, ali moramo obratiti pažnju na omiljenog doktora "nezavisnih i objektivnih" medija koji floskulama napada i državu i profesora Nestorovića.

Privatna arhiva

LEKAR mora baš mnogo da odstupi od profesionalnih i moralnih postulata da bi se kolege javno okrenule protiv njega. Takav redak izuzetak desio se prošle i ove godine profesoru dečje pulmologije Branimiru Nestoroviću (u daljem tekstu B. N.). Četiri redovna profesora Medicinskog fakulteta i bivša direktorka jedne agencije SZO tražili su od Lekarske komore da mu oduzme licencu. Nezavisno od njih, sličan zahtev uputilo je ove godine na istu adresu i udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida - piše epidemiolog, penzionisani profesor Medicinskog fakulteta, član Ujedinjenih protiv kovida Zoran Radovanović u kolumni pod naslovom "Fenomen Nestorović kao državni projekat" u dnevniku "Danas".

PRVO, Radovanović vrlo podmuklo pokušava da prikaže da se čitava "struka" okrenula protiv Nestorovića, a činjenica je, kako on sam to kaže, da su "javno" to učinila četiri profesora (od nekoliko stotina koliko ih ima na Medicinskom fakultetu samo u Beogradu), bivša direktorka jedne agencije SZO i pripadnici parapolitičkog pre nego lekarskog udruženja Ujedinjeni protiv kovida koje se može porediti samo sa njihovom "Skupštinom slobodne Srbije". Drugo, Radovanović odbijanjem da u tekstu pominje puno ime svog "protivnika" pokazuje nepotreban prezir prema njemu, jer sigurno se ne radi o nedostatku prostora u listu koji je u stanju da, na primer, objavljuje beskonačne kolumne osoba poput Alekseja Kišjuhasa. Radovanović ovoj "šmekerskoj finti" pribegava svaki put kada piše o svojim protivnicima, što više govori o njemu, nego o njima.

TREĆE, Radovanović u tekstu pokušava da Nestorovića diskvalifikuje najverovatnije lažnim citatima koji nemaju veze sa temom o kojoj se raspravlja. Nismo sigurni za sve navedene citate, ali za jedan jesmo (navodna homeopatska mantra o pamćenju vode), koji je iznet na jednom očigledno lažnom tviter-profilu, što nas navodi na zaključak da je Radovanović u svom pisanju ili glup ili maliciozan. Umesto da Nestoroviću izađe na duel i "sahrani" ga svojim nadmoćnim argumentima, ako je već toliko siguran u sebe i svoje znanje, Radovanović to radi ovako, slobodno možemo reći, kukavički, sa stranica jednog korporativnog "nezavisnog i objektivnog" medija sa jasnom političkom agendom.

ČETVRTO i najvažnije jeste da jasnu političku agendu u svom nastupu ima i Radovanović, pa je pitanje kako se ovaj čovek usuđuje uopšte da govori o "odstupanju od profesionalnih i moralnih postulata" bilo kojeg drugog lekara. Ima li on ijedno ogledalo u kući? Za Zorana Radovanovića prvi put sam čuo pre nekoliko godina kada je sa čuvenom (bivšom?) NATO lobistkinjom Jelenom Milić poveo kampanju o "blagodatima" osiromašenog uranijuma. Tvrdio je i tvrdi da "uranijum nije povezan sa nastankom raka", da je "epidemija raka politička izmišljotina", da su "falsifikovani podaci da osiromašeni uranijum izaziva rak", itd. U svojoj borbi protiv "teoretičara zavere" (u prvom redu protiv čuvenog onkologa Danice Grujičić), koji tvrde da postoji veza između osiromašenog uranijuma kojim nas je NATO zasipao i raka, Radovanović se služio istim metodama kojima se služi i danas, neistinama, poluistinama i podmetanjima.

TAKO je, na primer, u januaru ove godine tvrdio da "postoje međunarodne ustanove, poput Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lionu, koja je napravila preko 500 mogućih, verovatnih i sigurnih kancerogenih agenasa i na toj listi nema uranijuma, ni osiromašenog, ni prirodnog ni obogaćenog". Ovo je prvoklasna poluistina, jer se na dotičnom spisku doista ne nalazi uranijum, ali su navedeni "radionukleidi koji emituju alfa zračenje", kao i oni koji emituju gama zračenje. A uranijum je, Đuro, šta? Uranijum je radionukleid koji emituje alfa i gama zračenje. Tako, makar, tvrdi američka Agencija za zaštitu okoline, ali možda Radovanović zna bolje. Ista ta Agencija tvrdi: "Unošenje velike koncentracije uranijuma može imati posledice po zdravlje, kao što je rak kostiju ili jetre. Udisanje velikih koncentracija uranijuma može izazvati rak pluća zbog izlaganja alfa česticama". I osiromašenog, i običnog, i obogaćenog uranijuma. Isto tvrdi i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (kod nas u poslednje vreme poznati Si-Di-Si). Ali Radovanović zna bolje.

RADOVANOVIĆ zna bolje i od italijanskih sudova koji su presudili u korist vojnika obolelih od raka, a koji su bili na službi na osiromašenim uranijumom bombardovanom Kosovu i Metohiji. "Naučne činjenice ne utvrđuje pravosuđe, niti sud, nego nauka", rekao je on. A na osnovu čega je sud sudio? Da nije na osnovu sukobljavanja naučnih činjenica? Ako Radovanović sumnja u domaće pravosuđe, sumnja li i u ono jedne od država osnivača Evropske unije kojoj se, inače, divi do imbecilnosti?

"MNOGO je nedvosmislenih pokazatelja da B. N. uživa jaku podršku vlasti. Bez takve zaštite ne samo da bi davno izgubio licencu, već bi mu sledovala zatvorska kazna zbog širenja dezinformacija (čl. 343 Krivičnog zakonika)", navodi Radovanović. A da li Radovanović ima licencu? Neki tvrde da ju je izgubio. Da li bi on trebalo da snosi krivičnu odgovornost zbog svojih dezinformacija u vezi sa uranijumom? Ako bi Nestorović trebalo, onda je isti aršin i za njega. Po toj logici, ako Nestorović izbegava krivično gonjenje zbog podrške koju mu daje vlast, kako je on izbegava? Da nije podrška NATO u pitanju? Čiji je Radovanović projekat? Naddržavni? Verovatno je i obrnuto - da Nestorović svojim protivljenjem uvođenju "kovid pasoša", na primer, podržava vlast koja to odbija da učini uprkos snažnim pritiscima iz liberalnog krila naše opozicije i "nezavisnih i objektivnih" medija. Tanka je kod njih linija između "udri fašistu" i "ausvajs bite".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više