ČEMU ŽIRANTI ZA ŽITELJE KiM: Banke u Srbiji nemaju poštovanja prema građanima i zemlji koja im je omogućila veliki profit

Bojana CARANOVIĆ

29. 09. 2021. u 10:12

Nije li centralna banka tu da zaštiti poštovanje i principe svoje države i građana

Novosti

VIŠE od 400 miliona evra profitirale su prošle godine banke koje posluju na domaćem tržištu. Samo od raznih naknada naplatile su nam 329 miliona evra i još oko milijardu za kamate. Čak su i tokom korone odlično zaradile. Izgleda da im je u Srbiji uvek dobro. Zato je teško naći razumevanja kada nemaju poštovanja prema građanima i zemlji koja im je omogućila ovoliki profit.

Stanovnik južne srpske pokrajine, pride sa privremenim boravištem u Beogradu, pa još i radnik Ministarstva prosvete Srbije, za finansijske ustanove koje posluju u našoj zemlji je - stranac. Podrazumeva se da Kosmet smatraju inostranstvom, a ne delom Srbije, pa samim tim radnika "firme" koja se nalazi na prostoru Kosova i Metohije - nerezidentom. Čak i kad je to preduzeće - škola, čiji su svi zaposleni na platnom spisku Srbije.

Bes i razočaranje ukratko su opis osećanja nastavnika E. B. kada je u beogradskoj filijali odbijen za neophodnu pozajmicu. Rečeno mu je da kao stranac može da podigne kredit jedino uz žirante. U ekspozituri na Kosmetu u kojoj ima otvoren račun, ne izdaju kredite, jer nemaju stručnjaka za ovu oblast, pa je kredit tražio u glavnom gradu svoje zemlje. Prestoničkim bankarima ne znači ni lična karta sa adresom u Beogradu. Za njih, on je nesiguran klijent. Za njega i nas, takva banka je oličenje bahatosti i bezobrazluka za koje je zarada, milionska zarada, jedina potvrda i opravdanje za postupke.

Nije li centralna banka tu da zaštiti poštovanje i principe svoje države i građana, podrazumeva se, uz toliko puta naglašenu makroekonomsku stabilnost? A upravo su toliku slobodu da odmeravaju kakav im klijent odgovara, iste te filijale, dobile od Narodne banke Srbije.

Pogledajte više