OPROSTITE NAM LJUBANE: Malo ćemo ublažiti nepravdu učinjenu tihom heroju iz Gline

JELENA MATIJEVIĆ

12. 08. 2021. u 11:13

U Ljubanovu 81 godinu života, Hrvatska je nedvosmisleno upisala dokaze svoje zločinačke politike prema Srbima

Novosti

AKO bude usvojena inicijativa predsednika Aleksandra Vučića, jedna ulica u Beogradu poneće ime Ljubana Jednaka. Tako će Srbija gotovo dve i po decenije posle njegove smrti bar malo ublažiti nepravdu koju je sama učinila prema ovom velikom, a tihom i nenametljivom heroju čija je sudbina, bez sumnje, simbol stradanja Srba u Hrvatskoj započetog 1941, a traje i danas.

U Ljubanovu 81 godinu života, Hrvatska je nedvosmisleno upisala dokaze svoje zločinačke politike prema Srbima. Krajem jula 1941. već je uveliko bilo jasno da je "Hitler hteo svet bez Jevreja, a da Hrvatska želi Hrvatsku bez Srba". Jednak je tada na najsvirepiji način spoznao da više nije jednak sa komšijama Hrvatima. Ruku vezanih bodljikavom žicom odveden je u pravoslavnu crkvu u Glini gde su kamama i "srbosjecima" ustaše zaklale 1.764 Srba. Preživeo je samo Ljuban. Bio je svedok zlodela ustaških perjanika na suđenjima posle rata. Toliko dragocen da i posleratne vlasti, koje su zarad mira u novoj kući mnogo ustaških zlodela zataškale, nisu mogle da ga "zaobiđu".

Pola veka kasnije, komšije su opet osvanule u crnim košuljama, a Pavelićev plan pretočen je u Tuđmanov: "Da Srbi praktično nestanu". Starim receptom Mileta Budaka uz novu taktiku spržene zemlje, Hrvatska je u "Oluji" ubila ili proterala Srbe koji su preživeli klanje 1941. i njihove potomke.

Beskrajno nesrećan, u koloni prognanika, bio je i Ljuban. Preminuo je u Beogradu 5. maja 1997, sramno zaboravljen od Srbije i Srba. Toliko da su tadašnje beogradske vlasti odbile da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana! Ali ni to nije opravdanje za naš nemar koji se nastavio gotovo 25 godina. Posramljeni, molimo: Oprostite nam Ljubane. Znate Vi već da smo često sami sebi najveći neprijatelji.

Pogledajte više