NEĆE MOĆI, Pod Glavaševim krilom

Filip Rodić

04. 07. 2021. u 10:41

SEĆAM ga se po jednom zanimljivom detalju, kad je 1991. godine, u vreme kada je još počinjao rat u Hrvatskoj, Glavaš, na jedan spektakularan način, ušao u redakciju "Glasa Slavonije", gde sam bio glavni urednik i, faktički, preuzeo redakciju na način kako se to može videti jedino u nekim filmovima koji govore o južnoameričkim diktaturama - ispričao je novinar Drago Hedl pre desetak godina za propagandni servis američkog Kongresa "Radio Slobodna Evropa".

Privatna arhiva

Sličnu priču, ali sa malo više detalja, Hedl je ponovio i sedam godina kasnije za "Balkan insajt" svedočeći u njihovom tekstu povodom 12. godišnjice suđenja Branimiru Glavašu za brutalne zločine nad srpskim civilima u Osijeku u okviru slučajeva nazvanih "Garaža" i "Selotejp". Da bih, onima koji ne znaju, dočarao koliko su ti zločini zaista bili zverski, pomenuću samo slučaj Čedomira Vučkovića koji je primoravan da pije kiselinu iz akumulatora, od čega je umro u najgorim mukama.

VRATIMO se sad medijskoj karijeri Branimira Glavaša. Te, 1991. godine odlučeno je da se državni "Glas Slavonije" (inače osnovan 1943. kao partizansko glasilo) i vođstvo "mlade hrvatske demokracije" odabralo je za predsednika Nadzornog odbora upravo Glavaša. "Na prvi sastanak novog Nadzornog odbora došao je obučen u uniformu okružen naoružanim ljudima. Znao sam da će uskoro otpustiti i mene i direktora novina, što su i učinili na tom prvom sastanku", ispričao je Hedl koji je i dalje "konstantno izložen pretnjama smrću zbog istraživanja i pisanja o ratnim zločinima u Osijeku koji se povezuju sa Glavašem".

KAKO je upao u "Glas Slavonije", Glavaš je upao i u Osijek gde je bio alfa i omega obavljajući zvanično funkciju župana, kao i zastupnika u Hrvatskom saboru sve do 2005, kada se razišao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i kada je izbačen iz HDZ-a. Tada osniva sopstvenu partiju, Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje, koja od osnivanja dominira političkom scenom u tom delu Hrvatske (zajedno s ekstremističkom Hrvatskom strankom prava), a njegov naslednik na čelu stranke Vladimir Šišljagić sadašnji je župan Osječko-baranjske županije.

VEZE Branimira Glavaša sa "Glasom Slavonije" (koji važi za "desno orijentisani" list, a svi znamo šta je zapravo u Hrvatskoj "desna orijentacija"), kao i njegov uticaj iz senke na sva dešavanja u tom gradu, nisu prestali s njegovim izbacivanjem iz HDZ-a i početkom pravosudnog procesa za zločine nad Srbima. Pre desetak godina, 2011, hrvatski internet medij "T-portal" objavio je, povodom "napada" tog lista na zaštićenog svedoka u procesu protiv Glavaša Ivicu Zbožila, tekst pod naslovom "Glavaš ponovno uređuje Glas Slavonije" u kojem ukazuju na blisku povezanost Glavaša s tadašnjom zamenicom glavnog urednika tog lista Sanjom Marketić, ali i krajnju neprofesionalnost i pristrasnost koju su novinari "Glasa Slavonije" pokazali pišući u odbranu ovog ratnog zločinca.

KOLIKO su Glavaš i Marketićeva uistinu bili bliski, javnost će saznati nešto kasnije, 2012. godine, kada je na suđenju jednom od optuženih za pokušaj podmićivanja sudija Vrhovnog suda Hrvatske u korist Glavaša pušten snimak njihovog razgovora. "Napravili smo užasnu glupost i ja se samo nadam da ti nećeš zbog toga ispaštati - jecala je novinarka Sanja Marketić u noćnom razgovoru Branimiru Glavašu, koji je bio u begu u BiH. U to vreme već je mogla sumnjati na to da joj se razgovori prisluškuju. Glavaš je u 20-minutnom razgovoru izgovorio svega nekoliko reči, a Marketićeva ga je petnaestak puta zamolila da nikome ne govori o njihovom razgovoru", pisao je "Jutarnji list" izveštavajući o tome.

Marketićeva je u tom slučaju priznala krivicu i nagodila se s tužilaštvom.

SADA se verovatno pitate zbog čega pišem o svemu ovome. Vrlo je jednostavno - kada sam čuo da se najnoviji dnevni list na srpskoj medijskoj sceni, "Nova", štampa u Osijeku u štampariji "Glasa Slavonije", u šali sam rekao da smo dobili "Glavaševe novine u Srbiji".

Kada sam to izgovorio, mislio sam da stvari ne mogu otići dalje od šale i da reći "Glavaševe novine" za čedo "Junajted grupe" može biti samo veoma nategnuta metafora.

Posle vrlo površnog istraživanja po internetu, ispostavilo se, kao što vidite, da u ovoj šali ima više od pola istine. Nisam imao živaca da preturam po sadašnjoj vlasničkoj strukturi "Glasa Slavonije", ipak nisam istraživački novinar i tu ulogu prepuštam kolegama iz "Krika", ili "Insajdera". Ovo je samo priča o čudnim koincidencijama i činjenici da se "razbijanje medijskog mraka" u Srbiji na velika zvona nastavlja iz štamparije u Osijeku, definitivno bliske branitelju Glavašu, pošto je započeto televizijom iz Luksemburga definitivno bliskom jednom drugom ratnom zločincu, bivšem direktoru CIA Dejvidu Petreusu.

I ZNAM da će me požrtvovani branilac novinarskih sloboda, "srbijanski Vili Brant" verovatno ponovo optužiti da proganjam kolege novinare i da će verovatno opet posle celodnevnog razmišljanja smisliti neki naslov u kojem me stavlja u vulgarni seksualni kontekst, ali neka. I meni je lakše da ukazujem na neke "probleme" u našoj profesiji kada znam da će Veran Matić zaštititi "žrtve". Jedino me kopka da li će zbog ovog teksta osetiti potrebu da ode i u Osijek da klekne pred braniteljem. Veselin Simonović i glavni urednik Stojan Drčelić mi neće zameriti. Njima je ovo reklama.

Pogledajte više