METAFORA O RUŠENJU RS: Rušenje crkve u Konjević Polju ne može da “zatrpa” druge nepravde u BiH

Srđan Mišljenović

08. 06. 2021. u 10:46

Kada sarajevske kadije odlučuju, pravda se drugačije i čita i piše

Novosti

UKLANjANjE Hrama Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju je nacionalni bošnjački projekat osmišljen u Sarajevu od kojeg se nije smelo odustati sve dok tamjan tamo miriše. Hram je bez sumnje sagrađen bez saglasnosti Orlovića na njihovoj zemlji, ali šut koji se još dimi ne može da zatrpa još pokoju činjenicu.

- I da sam se odlučila Srbima prodati taj komad zemlje na kojem je crkva, ne bi smela ulicu da pređe od svojih muslimana. Gora mi je robija od naših nego od Srba - rekla je iskreno pre dve godine Fata za naš list.

Nažalost, od dana kada se požalila Sarajevu da joj smeta srpska svetinja u dvorištu, pa do pre neki dan, bošnjački politički kor je konstantno pritiskao domaće sudove i Sud u Strazburu da se hram sruši. Sarajevo je videlo u rušenju pravoslavnog hrama metaforu o rušenju Republike Srpske.

Sada već bivši hram u Konjević Polju su napravili Srbi koji su tu stigli bežeći od muslimanskih zločinaca iz Sarajeva i Nišićke visoravni. Podigli su crkvu da imaju gde da drže opela i krštenja i da osete da imaju ognjište kad su ih već sa njihovih vekovnih poterale komšije.

Bilo bi zanimljivo čuti šta bi na uklanjanje verskog objekta iz dvorišta imala da kaže, recimo, pravoslavna porodica Lozo iz Vrapčića kod Mostara. Već 13 godina otac Anđelko i sin Slobodan dokazuju da je na njihovoj zemlji bespravno sagrađena i džamija i celo naselje. Uzalud Loze obilaze sudove i pokazuju papire o vlasništvu nad zemljom, jer u BiH, kada sarajevske kadije odlučuju, pravda se drugačije i čita i piše.

Pogledajte više