REŽIJA

Snežana Rovčanin Tomković

28. 05. 2021. u 12:11

JEDAN od poslednjih činova u skoro tri decenija Haškog tribunala odigraće se 8. juna. Bez glavnog glumca i publike. Biće tu samo režiseri.

Novosti

Ovako bi figurativno moglo da se opiše izricanje konačne presude generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

U sudnici neće biti optuženog, koji je već 16 meseci u karantinu zbog virusa korona i nije video nijednog od svojih branilaca, kako bi se konsultovali pred završni čin. Jedan od advokata Dragan Ivetić biće u bolnici u terminu izricanja presude. Drugi, Branko Lukić ima zabranu klijenta da dođe u sudnicu ukoliko se pre toga ne vide uživo i dogovore.

Birokrate u Mehanizmu za krivične sankcije nisu želele da izađu u susret Mladiću i njegovoj odbrani i odobre odlaganje saopštavanja konačne odluke. Žuri im se.

Možda zato što predsednik Karmel Ađijus nekoliko sati posle presude ide u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, pa će u koferu poneti i presudu. Možda, jer je Mladić sve bolesniji, pa žele da budu brži od smrti.

Odbrana generala ukazala je i na to da je peti sudija postavljen u februaru, pa sumnjaju da on može da stigne da pročita na hiljade stranica materijala i dokaza, a kamoli da učestvuje u pisanju presude.

Primedbe odbrane odbijaju se redom u sudu koji, kako stoji na papiru, poštuje sva prava zatvorenika, pretpostavku nevinosti do presude...

Mnogi će sad reći za šta je sve Mladić optužen i da bolje i ne zaslužuje. Iako su prava zatvorenika na kojima insistira civilizovan svet i optužbe razdvojene stvari.

U eri dvostrukih aršina, zabeležimo i to da Anders Brejvik, koji je osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva 77 ljudi, iz ćelije koja liči na hotelsku sobu, studira Fakultet političkih nauka u Oslu.

Pogledajte više