POGLED NA SRBIJU I NJENE PRIRODNE LEPOTE: Na korak do početka gradnje - Vidikovac na Kablaru biće po ugledu na svetske

D. Kalinić

04. 10. 2023. u 07:00

OVČARSKO-kablarska klisura, jedan od najvećih turističkih bisera Srbije, napokon dobija još jednu atrakciju koja će privući turiste iz regiona, Evrope i sveta. Ova jedinstvena celina, koja je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika, jedinstvena po svom položaju, dobija vidikovac, čiji radovi zvanično počinju 4. oktobra.

Foto TO Čačak

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, kaže za „Novosti“ da je prvi i osnovi motiv za izgradnju vidikovca zasnovan na lepoti pogleda na meandre Zapadne Morave, Kablar i Ovčar Banju sa vidikovca, za koga mnogi smatraju da je uz Uvac i Taru jedan od najlepših u Srbiji.

- Naša želja jeste da svi posetioci Kablara, bez obzira na godine, fizičke predispozicije, motoričke sposobnosti i slično, mogu bezbedno da dođu do vidikovca i da na njemu uživaju. Izgradnjom puta od Ovčar Banje i puta kroz Čvrkiće, stvara se mogućnost i dolaska velikih autobusa i organizovanih turističkih tura do vidikovca. Posete ovoj lokaciji su postale toliko brojne i posetioci više nisu samo vešti i sposobni planinari i poznavaoci Kablara, tako da je potrebno i pitanje bezbednosti posetilaca podići na najviši nivo - objašnjava Todorović i dodaje:

- Ekonomski faktor i prihod koji će ostvarivati grad i meštani ovoga kraja nisu bili naš osnovni motiv, ali je to svakako značajan detalj, jer će izgradnja vidikovca nesporno uticati na razvoj čitavog kablarskog kraja – poručio je Todorović, te dodao da će obezbeđeni prihodi grada biti usmereni na dalji održivi razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, naročito sa aspekta zaštite životne sredine.

Foto privatana arhiva

Gorana Čanković, projektant i direktor preduzeća "Energoprojekt – urbanizam i arhitektura“, istakla je u razgovoru za naš portal kako se od početka radilo na tome da sve radnje budu u skladu sa zakonom, imovinsko-pravnim odnosima, te da se vodi računa o ekologiju, o održanju životne sredine, a i da tehnički bude ispravan projekat, što u prvom redu podrazumeva bezbednost.

- Nakon što smo se konsultovali sa svim nadleženim institucijama i dobili sve potrebne dozvole, projekat izgradnje je odobren. Sam značaj cele priče je ogroman, jer Vlada Republike Srbije ima nameru da ulaže u taj ovčarsko-kablarski kraj koji je godinama bio zapostavljen. Tu se nalazi veoma značajno kulturno-istorijsko nasleđe, „Srpska sveta gora“ sa mnogim manastirima, zatim vidikovac koji je tu geografski i prirodno nastao, sa koga se pruža predivan pogled – kaže Čankovićeva za „Novosti“.

Foto B. Subašić

Prema njenim rečima, shodno tome da je već sama priroda taj region tako „napravila“, doneta je odluka se on učini još atraktivnijim i bezbednijim.

- To je više objekat na otvorenom, koji će biti napravljen po ugledu na svetske vidikovce, ali opet uklopljivo u naš prirodni ambijent. Prema ideji tu se nalazi više platformi na različitim kotama, i jedan mali deo koji je zatvoren, gde je planirano da bude turistički vodič, odnosno promoter koji će dočekati turiste i uputiti ih u celu priču – ističe Čankovićeva.

Kako nam je otkrila, vidikovac je planiran da delimično bude napravljen od stakla, kako bi se postigao zanimljiviji i dramatičiniji efekat prilikom pogleda prema provaliji.

Foto TO Čačak

Direktorka Zavoda za zaštitu životne sredine Marina Šibalić kaže za „Novosti“ da u osnovi svega leži ideja da se prirodna bogatstva Srbije što bolje prikažu i domaćem stanovništvu, ali i stranim turstima.

- Uz dobro ispraćeno izvođenje radova, poštovanje svih uslova, to može biti jedan vrlo atraktivan i dobar primer održive priče, gde spajamo održive lepote i turističke vrednosti – kaže Šibalićeva.

Istakla je i to kako Ovčarsko-kablarska regija ima izuzetne prirodne vrednosti, jer se sa tog vidikovca mnoge prirodne lepote Srbije mogu sagledati.

Foto: Tanjug

- Nadam se da će vidikovac biti urađen u skladu sa projektom za koji je Zavod za zaštitu životne sredine dao dozvole i da će biti ispoštovani svi elementi, kako bismo sačuvali prirodne vrednosti koje imamo – poručila je Šibalićeva.

Podsećamo, za danas je planiran početak radova na izgradnji novog vidikovca na Kablaru. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovaće obeležavanju početka radova.

Pogledajte više