DO LONDONA – 2.223 KILOMETARA: Most "Daljinar" jedna je od znamenitosti Vrnjačke Banje (FOTO)

G. ĆIROVIĆ 04. 11. 2022. u 15:36

PRESTONICA srpskog kontinentalnog turizma od Pariza je udaljena tačno 1.956 kilometara, od Amsterdama 1.900, Rima 1.467, Berlina 1.428, a od Londona 2.223 kilometara.

TO Vrnjačka Banja

Od centra Vrnjačke Banje do Moskve ima 2.395 kilometara, do Madrida 2.767, Praga 1.071 kilometar, grčka prestonica Atina udaljena je 978, a Beč nešto manje - 786 kilometara.

Ovi precizni podaci ispisani su na tematskom mostu u centru Vrnjačke Banje, u aleji lipa ispred poznatog restorana „Srbija“, nazvanom „Daljinar“ u čast poznatog banjskog konobara Nedeljka Neđe Ilića koji je pedesetih godina prošlog veka na ovom mestu okupljao goste pričajući im kolika je udaljenost do svetskih metropola.

Kako pričaju stariji Vrnjačani, a svedoče spisi nekadašnjeg ovdašnjeg sveštenika Save Petrovića, čika Neđa je precizno znao kilometražu do gotovo svakog većeg grada u svetu, a njegove interesantne priče budile su veliku pažnju među gostima kao i među najmlađim stanovnicima Vrnjačke Banje.

TO Vrnjačka Banja

Most Daljinar u Vrnjačkoj Banji

- U znak sećanja na našeg čika Neđu na ovaj most smo krajem 2015. postavili table na kojima je ispisana tačna udaljenost do metropola – kažu u vrnjačkoj Turističkoj organizaciji. - Za kratko vreme „Daljinar“ je postao omiljena znamenitost našeg mesta.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više