BOLNICA POD JEDNIM KROVOM ZA JUG SRBIJE: Vranje dobija savremenu zdravstvenu ustanovu iščekivanu decenijama (FOTO)

J. STOJKOVIĆ

04. 03. 2022. u 09:46

OKTOBRA 2020. godine počeli su obimni građevinski radovi koji će unaprediti zdravstveni sistem juga Srbije, olakšati posao medicinarima i pružiti vrhunsku zdravstvenu negu pacijentima iz Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga.

Foto J. Stojković

Direktor Zdravstvenog centra, dr Saša Đorđević, ne krije zadovoljstvo što će do kraja ove godine Vranje dobiti bolnicu pod jednim krovom.

- Bolnica je ukupne površine 36.000 kvadrata, a trenutno se rekonstruiše više od 10.000, dok se izgrađuje i nadograđuje novih 4.000 kvadratnih metara - pojašnjava dr Đorđević.

On ističe da je zahvaljujući razumevanju nadležnog ministarstva i Vlade Srbije, kao i samog predsednika Aleksandra Vučića za jug Srbije, u zdravstveni sistem Vranja u poslednje četiri godine država uložila 22 miliona evra.

- Samo za radove koji su u toku, rekonstrukciju i opremanje paviljona Opšte bolnice država je obezbedila 16 miliona evra. Imaćemo još jedan novi skener, najmoderniju opremu, izuzetne uslove za rad lekara i medicinskog osoblja, kao što je to u novom hirurškom bloku - kaže Đorđević.

- Uporedo sa građevinskim radovima oprema se buduća bolnica. Svetska banka nudi pomoć zdravstvenim ustanovama. Aplicirano je za još jedan skener i on je odobren.

Ministarstvo zdravlja je doniralo i ultrazvučni aparat vredan šest miliona dinara, anesteziološki vredan četiri miliona dinara i dva nova sanitetska vozila.

I rukovodstvo Zdravstvenog centra i zaposleni, kao i pacijenti, saglasni su da će se ovim radovima rešiti ogroman problem i da će uslovi biti mnogo unapređeni.

- Posle završene izgradnje novog hirurškog bloka, i kada završimo rekonstrukciju stare bolnice, dobićemo "bolnicu pod jednim krovom", koju smo priželjkivali decenijama. Ona će omogućiti centralizaciju pružanja zdravstvenih usluga, dijagnostičkih postupaka i brže preusmeravanje pacijenata prema stacionarnom delu. Tako će Zdravstveni centar Vranje zaista postati najveća regionalna zdravstvena ustanova u ovom delu Srbije. Svi ti fini "hirurški rezovi" bili su neophodni da se urade u našem centru, jer građani Vranja, Pčinjskog okruga i Kosovskog Pomoravlja zaslužuju da imaju bolnicu dostojnu 21. veka, a mi lekari i medicinsko osoblje da radimo u najsavremenijim uslovima - kaže direktor Đorđević.

Dr Saša Đorđević, Foto J. Stojković

On dodaje i da je izuzetno zadovoljan onim što država i Ministarstvo zdravlja rade, kao i načinom na koji unapređuju i ulažu u zdravstveni sistem Srbije.

- Na prvom mestu su to nove i rekonstruisane bolnice u kovid i nekovid sistemu širom Srbije, novi Klinički centar u Beogradu, savremena oprema za dijagnostiku i lečenje, upošljavanje i usavršavanje zdravstvenih radnika u kontinuitetu i u skladu sa sve većim zahtevima današnjice - kaže Đorđević.

PRETHODNO IZGRAĐEN HIRURŠKI BLOK

BOLNICA pod jednim krovom je drugi veliki građevinski poduhvat koji unapređuje zdravstvene usluge u okrugu. Vranje je prethodno dobilo impozantan Hirurški blok.

Izgradnja zgrade od šest spratova, koštala je 7,5 miliona evra, od čega je Ministarstvo zdravlja obezbedilo 4,3 miliona, a ostalo EU. Za opremanje bloka najsavremenijom medicinskom opremom koja podrazumeva i centralnu sterilizaciju, izdvojeno je dodatnih 1,5 miliona evra. Hirurški blok ima oko 6.000 kvadrata, osam operacionih sala, 53 kreveta, centralnu intenzivnu negu sa 12 kreveta i potpunim monitoringom i još šest kreveta za buđenje ili oporavak, kao i urgentnu medicinu sa 12 kreveta.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

ZDRAVSTVENI centar Vranje je tokom rekonstrukcije bolnice, istovremeno dobio centralnu kotlarnicu na biomasu koja je u funkciji zaštite životne sredine, jer kao gorivo osim biomase koristi obnovljive izvore energije. To će značajno uticati na smanjenje aerozagađenja u Vranju, a kada je reč o bolnici grejanje će u sezoni trajati 24 časa. Vrednost ove kotlarnice je 428 miliona dinara.

Pogledajte više