BOLJE ZDRAVSTVO ZA LOZNIČANE: Završena izgradnja hirurško-ginekološkog bloka u lozničkoj bolnici, stiže i oprema

V. MITRIĆ

12. 02. 2022. u 10:48

PRE 34 leta započeta izgradnja Hirurško-ginekološkog bloka u Opštoj bolnici u Loznici upravo je završena, čime pacijenti iz lozničkog kraja, ali i čitavog Podrinja, Azbukovice, Jadra i dela RS imaju još bolju zdravstvenu zaštitu, kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. Godinama ništa nije rađeno, pa je ova zgrada nazvana loznički "Skadar na Bojani".

Foto V. Mitrić

Menjale su se, kaže Petrović, vlasti i u Beogradu i Loznici, ali nisu nastavljali radove tamo gde su davno stali. Ulaganje u lozničko zdravstvo, prema Petrovićevim rečima, "samo je još jedan u nizu svetlih primera da podrška ovom kraju od države nikad nije bila veća i da se sve odvija uz punu podršku Vlade Srbije, i pre svega predsednika Aleksandra Vučića, koji je mnogo više učinio za Jadrane nego što je obećavao i najavljivao".

- Predajom na upotrebu ovog zdanja, očekujemo od osoblja bolnice vredan, odgovoran, profesionalan i marljiv rad, što se, nadam se, i podrazumeva, jer će uslovi za rad biti vrhunski, čime će zdravstvena pomoć, nega i podrška pacijentima biti na evropskom nivou - kaže Petrović. - Gradeći ovo zdanje, istovremeno, pokazujemo, sa državom, i rečju i delom, koliko nam je stalo do zdravlja naših ljudi, ali i da, boljim uslovima, pored ostalog, zadržimo naše zdravstveno osoblje u zemlji i da ojačamo naš zdravstveni sistem.

Dr Milan Todorović, v. d. direktora Opšte bolnice u Loznici, ponosan je, kaže, na ustanovu koju vodi. Dr Mitrović kaže da su ovo "istorijski, značajni pomaci u modernizaciji ustanove u svakom pogledu, što je velika stvar i za pacijente i za osoblje".

- Teško je i pobrojati šta smo sve dobili - kaže dr Todorović. - Tu je Hirurško-ginekološki blok površine 6.250 kvadratnih metara, vredan 1,12 milijardi dinara, sa sedam operacionih sala, među kojima je i angio-sala, koju ustanova do sada nije imala. U novom izdanju su jedna ortopedska, dve hirurške sale, po jedna za potrebe ORL, očnog i ginekološko-akušerskog odeljenja. Tu su intenzivna i poluintenzivna nega, lekarske ambulante, nova trafostanica sa SKAD sistemom i rezervnim agregatskim napajanjem svih zdanja površine 32.000 kvadratnih metara. Tu je stanica medicinskih gasova, centralna sterilizacija za ceo zdravstveni centar, dvokrevetne bolesničke sobe sa mokrim čvorom, dva putnička i dva teretna lifta, najsavremeniji sistem ventilacije, dojave požara, protivpožarne zaštite i video-nadzora.

Vidoje Petrović, Foto V. Mitrić

Za uređenje internog, grudnog i odeljenja psihijatrije, modernu kotlarnicu i drugu opremu, država je dala gotovo tri milijarde dinara ili oko 24,7 miliona evra.

Todorović kaže da očekuje tender za opremu i da ona brzo bude montirana i zgrada postane uslovna za rad. Navodi da je oprema za HGB, ali i za druga odeljenja, vredna oko devet i po miliona evra.

- Nikad nisu bila ovolika ulaganja u lozničko zdravstvo, uključujući i samu izgradnju zdanja. Predsednik Vučić je jedini predsednik ili premijer koji je posetio bolnicu i ne samo jednom, nego više puta, kako bi se uverio šta treba, ali i kako idu radovi. To je učinio više puta nego ukupno svi njegovi predhodnici na tim funkcijama od 1945. do danas. Lozničani i Jadrani to znaju da cene i poštuju - zaključuje gradonačelnik Petrović.

RADOVI NEĆE STATI

U NAREDNOJ fazi radova planirana je rekonstrukcija stare hirurgije, urologije, ortopedije i ginekologije, kao i drugih objekata, zgrade doma zdravlja, onkologije, infektivnog odeljenja i patologije. U prethodnoj fazi rekonsturisani su Grudno odeljenje, Psihijatrija, kao i Interno, kome je dograđen i sprat. Kada sve bude završeno loznička Opšta bolnica imaće praktično samo stare temelje, a Lozničani mnogo bolje uslove za lečenje u svom gradu.

- Već sada imamo lekare iz drugih gradova koji se javljaju na posao u našu ustanovu. Nadamo se da će se taj trend nastaviti - poručuje dr Todorović.

Pogledajte više