POČINJE MOZZART BET SUPER LIGA! Titula donosi bar 16 miliona evra

Đ.S.

08. 07. 2022. u 09:28

DANAS nas očekuje prvi meč prvog kola domaćeg prvenstva u fudbalu

FOTO: M. Vukadinović

Letnjoj suši došao je kraj! Padaće već od petka fiksevi, golovi, prelazi, kombinacije... Srpski fudbal, onaj najbolji što naša zemlja ima da ponudi, vraća se na terene i liste posle nikad kraće pauze.

Pretumban kalendar zbog zimskog Svetskog prvenstva, uslovio je domaće klubove da krenu da kotrljaju “bubamaru” od 9. jula. Utakmicom između Voždovca i Novog Pazara u petak (20.00) na krovu tržnog centra u Zaplanjskoj, započeće bitka za nikad vredniju titulu u istoriji domaćeg prvenstva.

Takav epitet, došao je zbog toga što će prvak Srbije u ovoj sezoni izboriti direktan plasman u Ligu šampiona u sezoni 2023/2024. Samim tim i sve novčane benefite od minimum 16 miliona evra koje donosi mesto u elitnom UEFA takmičenju. Za naše uslove, ovo je ogroman novac.

Glavni pretendenti na tron kao i prethodnih godina biće „večiti“ rivali – Crvena zvezda i Partizan. Već pet sezona uzastopno traje Zvezdina strahovlada na domaćem tlu.

Ne pomišljaju crveno-beli da skrenu sa šampionske staze. Trener Dejan Stanković je dobio dva pojačanja – vezistu Kingsa Kangvu i krilnog asa Osmana Bukarija, a očekuje se i da Zvezda do početka kvalifikacija za Ligu šampiona dovede i još jednog špica. U pripremnom periodu, crveno-beli na rezultatskom planu nisu previše blistali. Ostvarena je jedna pobeda nad slovenačkim Bravom (2:1) uz dva poraza od Kopera (1:0) i Zenita (2:1) i jedan remi sa Domžalama (1:1).

Najviše problema, Zvezda je u toku priprema imala na polju realizacija. Doduše i opravdano, pošto su igrači imali veoma kratku pauzu posle osvojene duple krune. Ni sami mečevi na pripremama ne dobijaju toliki značaj, pa je sasvim i moguće da je Stanković krio štihove pred start prvenstva. Zvezda će domaći šampionat otvoriti duelom sa Radničkim iz Niša na stadionu „Rajko Mitić“ u nedelju. Nišlije su promenile trenera, umesto Radoslava Bataka na klupu je stigao Tomsilav Sivić. Ostao je Radnički bez nekoliko igrača iz prošlogodišnjeg sastava koji je izborio nastup u kvalifikacijama za Ligu konferencija, ali su i došli neki asovi.

Foto: M. Vukadinović

U prošloj sezoni Zvezda je četiri puta igrala protiv Radničkog i ostvarila isto toliko pobeda. Prve dve su došle teškom mukom, u prvenstvu minimalac (1:0) a u Kupu tek posle boljeg izvođenja penala.

Ipak, u prolećnom delu, crveno-beli su bili znatno ubedljiviji i u dva meča „spakovali“ Nišlijama devet pogodaka (4:1, 5:1). Na prvenstvenoj premijeri, Zvezda nije zabeležila poraz od 2013 kada je Javor bio bolji (4:2) a zanimljivo je da su u prethodnih devet godina šampionat Srbije, dva puta započinjali protiv Radničkog i oba puta pobedili.

Neće ni Partizan stajati mirno i pustiti Zvezdu da sa lakoćom stigne do šeste titule. Lane su crno-beli bili jako blizu, ali su na proleće pokleknuli. Od tada, promenili su čitav stručni štab, sada na klupi za domaće igrače u Humskoj sedi Ilija Stolica. Očekuje se od nekadašnjeg trenera Vojvodine, Voždovca i selektora omladinske reprezentacije da njegov Partizan igra atraktivan, napadački fudbal. I sa pojačanjima se radilo u tom smeru, stigli su defanzivci Zlatan Šehović, Aleksandar Filipović, Sveta Marković, vezista Patrik Andrade i krilni as Dijabate. Ostao je i najbolji strelac prošlogodišnjeg prvenstva Rikardo Gomeš, tako da na tom polju crno-beli neće morati da brinu. Odbrana bi mogla da bude da bude problem na startu zbog neuigranosti. Partizan prvenstvo započinje okršajem sa Javorom u Ivanjici i zbog toga mogu da budu jako srećni, pošto od ovog rivala nikada u istoriji nisu izgubili a poslednji put kada su propustili da ga pobede bilo je 2013 (0:0). Od tada su vezali 14 pobeda.

Tanjug/AP

Napad na sam vrh mogli bi da izvšre i Čukarički i Vojvodina, koji su se dobro pojačali. Naročito Novosađani koji su sa novom upravom i novim trenerom krenuli u proces oživljavanja posle slabije sezone. Prvi protivnik Vojvodine je Napredak, kojeg su pobedili u četiri od poslednjih pet utakmica. Kruševljani u novu sezonu ulaze sa trenerom Dušanom Đorđevićem koji se pokazao odlično na klupama Čukaričkog i Radnika i ako se negde bude tražilo iznenađenje u prvom kolu, to bi onda možda moglo da bude baš u Novom Sadu.

Što se tiče Čukaričkog, oni su takođe doveli nekoliko osveženja. Prvenstvo kreću okršajem sa TSC na Banovom Brdu a njihove utakmice u poslednjih nekoliko godina su bile potpuno različite – ili goleade ili 0:0.

Kada je u pitanju borba za donji deo tabele, biće zanimljivo kako će se u prvoj sezoni u istoriji među Superligašiima snaći Mladost iz Novog Sada. Takođe, viđeni za preseljenje u drugi rang su Novi Pazar koji je lane jedva uspeo da preživi plej-aut, kao i Radnički iz Kragujevca, kojeg je trenersko umeće Nenada Lalatovića spasilo od selidbe u niži rang. Ove sezone Lalatovića nema i biće interesantno videti hoće li Šumadinci i dogodine biti deo elite.

KVOTE ZA PRVAKA (mozzartbet.com)

Crvena zvezda 1.35

Partizan 3.00

Čukarički 30.00

Vojvodina 50.00

TSC 100.00

Radnički Niš 300.00

Napredak 600.00

Pogledajte više