ZAVRŠNICA EVROPSKIH TAKMIČENJA: Benzema rešeta Siti?

Novosti online 26. 04. 2022. u 20:02 >> 20:04

U utorak,sredu i četvrtak na programu su polufinalni mečevi u sva tri evropska klupska takmičenja

Karim Benzema foto AP

Tri takmičenja, šest mečeva, u prevodu – sprema se spektakl!

Evropski fudbalski kupovi stigli su na korak do samog kraja, u utorak, sredu i četvrtak, na programu su prvi mečevi polufinala Lige Šampiona, Lige Evrope i Lige Konferencija. U elitnom takmičenju, prvo je na redu veliki derbi između Mančester Sitija i Real Madrida (utorak, 21.00), pa zatim dan kasnije, Viljareal kreće u pohod na novo čudo na “Enfildu” protiv Liverpula (sreda, 21.00).

U drugom po kvalitetu UEFA kupu, Vest Hem će u Londonu zazirati od Filipa Kostića i Ajntrahta, Lajpcig će probati da zauzda zahuktali Rendžers (21.00), dok su u Ligi konferencija na programu dueli Lester – Roma i Fejenord-Marselj.

Ipak u prvom planu bez dileme biće sudar “građana” i “kralja” na “Etihadu”. Siti je već eliminsao jedan madridski klub, Atletiko (1:0, 0:0) ali sada će se nameriti na najtrofejniju ekipu Starog kontinenta, koja kao da ima više od devet života. Pokazali su izabranici Karla Ančelotija protiv Čelsija u četvrtfinalu da su otporni i na udar meteora, “visili” su na litici, ali je umeće Karima Benzeme i Luke Modrića ipak sačuvalo glavu “kralja” iznad vode. Na “Etihadu” će igrati protiv prvog favorita za krunu. U takmičarskim mečevima Real iz tri pokušaja nijednom nije osvojio Sitijevu “kuću”. U poslednjem međusobnom susretu ova dva tima, u osmini finala Lige šampiona u sezoni 2019/2020 u Engleskoj je bilo 2:1 za domaćina, a isti rezultat stajao je na semaforu u Madridu, u korist gostiju. Pre toga, u polufinalu sezone 2015/2016. Siti je odoleo Realu na “Etihadu” (0:0), ali je Madrid tada bio koban po “građane” (1:0).

FOTO: Tanjug

Prvi međusobni dvomeč ova dva tima, odigran je 2012. u grupnoj fazi LŠ, gde je u prestonici Španije “kralj” slavio (3:2), da bi zatim usledio remi u Mančesteru (1:1). Real je apsolutni rekorder po broju učešća (30) u polufinalima najboljeg UEFA takmičenja, 16 puta je prolazio do samog finala, u kojem je trijumfovao u 13 navrata, dok je Siti samo dva puta bio u polufinalu Lige šampiona, jednom je ispao baš od Reala, dok je lane prošao PSŽ, ali je u meču za titulu poražen od Čelsija.

Posle sudara dva giganta, sledi duel u kojem je Liverpul istaknut kao veliki favorit, ali je isto važilo za Juventus i Bajern, pa su se oni ipak opekli. Viljareal je, slobodno se može reći, napravio čuda izbacivši “staru damu” i Bavarce, ali “redsi” su trenutno viša klasa od ta prethodna dva velikana. Jedan od najubojitijih napada Evrope, sudariće se za čvrstom i organizovanom defanzivom Unaija Emerija, velikog majstora eliminacionih utakmica. Ali, ko sme da se kladi da Salah, Mane i ostali neće "probušiti" barem jednu rupu u bedemu “žute podmonrnice”? Ono što je zanimljivo, ova dva tima su se sastala u polufinalu Lige Evrope 2016. godine, kada je u Španiji slavio Viljareal (1:0) ali je zato u revanšu na “Enfildu” Liverpul ubedljivo osigurao finale (3:0). Pre toga, nije bilo međusobnih okršaja ova dva tima.

FOTO: AP

Uzbuđenja ne bi trebalo da manjka ni u Ligi Evrope gde će Filip Kostić i drugovi posle izbacivanja Barselona pokušati da uzmu još jedan skalp favoritu, Vest Hemu. Ova dva tima nikada se ranije nisu sastajala, a kada se pogleda forma u poslednjih pet mečeva, ni jedni ni drugi ne blistaju (Vest Hem dve pobede, dva remija i jedan poraz, Ajntraht dva remija, dva poraza i pobeda), ali favorit, barem na papiru je Engleski tim koji pritom igra kući.

Nešto drugačija situacija je u slučaju Lajpciga i Rendžersa. Nemački tim je prošao Atalantu u prošloj rundi, u svim takmičenjima nemaju poraz od 5. februara i igraju odličan fudbal u poslednje vreme. Škotski policajci sa druge strane nalaze se u seriji teških mečeva, ali uspevaju da pronalaze put do trijumfa. Ali, čini se da bi talija koja ih prati na evropskom putu, mogla da nestane u Lajpcigu.

FOTO: AP

U Ligi Konferencija, glavni favoriti za krunu su Marselj, koji igra sa Fejenordom, kao i Roma, koja ide na Lester. Žoze Murinjo, trener “vučice”, vodio je klubove protiv “lisica” 11 puta u karijeri, ostvario osam pobeda uz jedan poraz i dva remija. Roma je svakako favorit u ovom dvomeču jer je u boljoj formi, a to će pokušati da pokaže prilikom povratka Portugalca na Ostrvo. Isto važi i za Marselj koji gostuje Fejenordu.

Đ. Samoilović

KVOTE ZA TITULU:

LIGA ŠAMPIONA

Liverpul 2,24

Mančester siti 2,26

Real Madrid 7,17

Viljareal 20, 73

LIGA EVROPE

Lajpcig 2,04

Vest Hem 2,99

Ajntraht 6,09

Rendžers 8,80

LIGA KONFERENCIJA

Marselj 3,25

Lester 3,30

Roma 3,70

Fejenord 5,20

Pogledajte više