NOLE JE SILNO MOTIVISAN: Srbin ispisuje istoriju!

M.M.

14. 11. 2022. u 14:29 >> 14:29

NOVAK Đoković i Stefanos Cicipas odmeriće snage u prvom kolu grupne faze Završnog mastersa koji se održava u Torinu.

FOTO: Tanjug/AP

Srbin je prvi put zaigrao na završnom turniru još davne 2007. godine, kada mu je žreb za protivnike dodelio Davida Ferera, Rišara Gaskea i Rafaela Nadala. Tada još uvek neiskusni Novak takmičenje je završio sa tri poraza, pritom ne osvojivši nijedan set.

Ono što će ostaviti jak utisak je naredna sezona i učešće na istom turniru. Kao drugi nosilac prošao je grupnu fazu savladavši Huana Martina del Potra, i Nikolaja Davidenka, da bi u poslednjem kolu zabeležio poraz od Žoa Vilfrida Conge. 

U polufinalu je pao Žil Simon nakon velike borbe, a Davidenko je u finalu savladan po drugi put za prvu titulu.

Prvi trofej na završnom turniru je dao veliki vetar u leđa dvadesetjednogodišnjem Novaku, a ono što smo videli narednih godina možemo slobodno nazvati čistom dominacijom.

Od 2012. godine do 2015. postojao je samo jedan šampion. Rođeni Beograđanin je u finalima čak tri puta bio bolji od Rodžera Federera i jednom od Rafaela Nadala.

Švajcarac je ujedno i apsolutni rekorder ovog turnira sa šest pehara u svojoj vitrini, a Nole će ove godine imati priliku da se izjednači sa njim.

FOTO: AP/Tanjug

Prilika za to bila je 2016. i 2018, međutim, Endi Mari i Aleksandar Zverev su se isprečili na poslednjem koraku.

Što se tiče Grka, on je 2019. godine osvojio ovaj turnir savladavši u finalu Dominika Tima rezultatom 2-1. Već naredne dve godine nije uspeo da prođe čak ni grupnu fazu.

Istorija duela ovih rivala nije mala, sastajali su se čak 11 puta, a trenutni skor je 9-2 u korist Novaka koji je uspeo da veže čak 8 uzastopnih trijumfa. Poslednji je bio u Parizu pre dve nedelje.

Najbolniji poraz za Stefanosa bio je svakako onaj iz finala Rolan Garosa prošle godine kada je bio nadomak titule. Vodio je Atinjanin sa 2-0 u setovima, međutim, nije mogao da izdrži pritisak do kraja.

Verujemo da je već zaboravljen poraz od Runea i da ćemo na kraju nedelje prisustvovati pisanju još jedne stranice istorije "belog sporta", ali za početak treba preskočiti prvu prepreku.

Naša procena je da će Nole dobro startovati i zabeležiti trijumf protiv trećeg tenisera sveta.

NAŠ TIP: Cicipas - Đoković 2-2 (kvota 1,50)

Pogledajte više