PIŠE SE ISTORIJA? Stradivarius juri četvrti trijumf

V.D.

16. 06. 2022. u 10:35 >> 10:45

DANAS od 17:15 na hipodromu Rojal Askot održaće se najduža Grup 1 galopska trka na svetu.

Foto: Profimedia

Trećeg dana "Rojal Askot festivala" očekuje nas galopski maraton, čuvena trka pod nazivom "Askot Gold Kup" koja se trči na distanci dugoj 4014 metara i čiji će pobednik pored laskave titule, pehara odneti i ček na 283 550 Funti.

Sve oči su uprte u čuvenog osmogodog Stradivariusa koji juri četvrtu pobedu u ovoj najprestižnijoj dugoprugaškoj trci. 

Stradivarius i njegov stalni saborac, jedan od najboljih džokeja svih vremena Italijan Lanfranko Detori pokušaće danas da izjednače rekord pastuva Yeatsa koji je slavio u ovom nadmetanju četiri puta (2006,2007,2008,2009).

Ovom prelepom ždrepcu će danas "na crtu" izaći devet grla.

Foto: Profimedia

STARTNA LISTA I KVOTE:

1. Alignak (kvota 55) - veliki autsajder u ovom nadmetanju. Zimsku sezonu je proveo u Dubaiju gde je uspeo da se plasira na četvrto mestu u najdužoj trci u toj zemlji "Dubai Gold Kup" na distanci dugoj 3200 metara. Samo je jednom osetio slast pobede u svojoj karijeri. 

2. Earlofthecotswolds (kvota 40) - još jedan autsajder u ovom nadmetanju. Pored ravnih galopskih trčao je i na trkama preko šiblja. Forma mu je u usponu. Vezao je tri pobede u slabijim trkama na sintetičkoj podlozi. Ovo će biti veliki izazov za ovog kastrata i njegov tim.

3. Stradivarius (kvota 3,25) - Jedno od najpoznatijih imena u konjičkom sportu današnjice. Sin je fenomenalnog pastuva Sea The Starsa. U svojoj karijeri trčao je 33 puta i zabeležio 20 pobeda i tako zaradio 3,3 miliona funti. Tri puta je slavio u ovoj trci. Prošle sezone je imao priliku da izjednači rekord ali nažalost je završio tek na četvrtom mestu. Kao i obično jahaće ga Frenki Detori.

4. Trueshan - Ne startuje

5. Kyprios (kvota 2,5) - prvi favorit trke. Pulen je najpoznatijeg svetskog trenera Irca Ejdena O Brajena. U karijeri je trčao šest puta i zabeležio četiri pobede. Pripremnu trku za ovaj veliki ispit imao je sredinom maja u grup 3 nadmetanju na hipodromu Leopardstaun u Irskoj kada je sa 14 dužina prednosti nadmašio rivale. Danas će ga kao i u prethodne tri trke jahati slavni Rajan Mur.

6. Mojo Star (kvota 17) - drugoplasirani u trečem klasiku "Sent Ledžeru". Nakon tog uspeha trčao je u najvećoj evropskoj trci "Trijumfalnoj kapiji" ali je završio na desetom mestu. Dugo nema trku u nogama i nakon pauze od 256 dana nastupiće u ovom maratonu. Jahaće ga kao i obično džokej Rosa Rajan. Spada u krug potencijalnih iznenađenja.

7. Tashkan (kvota 25) - izraziti dugoprugaš, odgajen na farmi Age Kana. Imao je istu pripremnu trku kao i Stradivarius i završio je kao treći. U poslednja dva starta je znatno podigao formu ali videćemo da li je to dovoljno za nešto više u ovoj trci.

8. Bubble Smart (kvota 35) - gošća iz Francuske i još jedan autsajder u trci. U prethodnom startu na hipodromu Longšamp pre 20 dana je totalno razočarala. Bila je prvi favorit a završila je na šestom mestu. Da li je to bila taktika i lagana priprema za ovu prestižnu trku ostaje da vidimo danas. 

9. Burning Victory (kvota 20) - još jedan učesnik ove trke koji je trčao i trke preko šiblja. Poslednji start u ravnim galopskim trkama ova omica imala je pre 250 dana kada ju je jahao džokej koji će i danas biti njen saborac, Vilijam Bjuik. Kvota je u blagom padu ali mi smatramo da ne može da se umeša u borbu za najviši plasman.

10. Princess Zoe (kvota 8) sjajna kobila nemačkog odgoja. U pripremnoj trci za "Gold Kup" slavila je u velikoj borbi i tako pokazala zavidnu formu i ostvarila kandidaturu za ovaj spektakl. U tandemu sa džokejom Šeridanom koji još uvek nema status profesionalca slavila je u grup 1 trci u Parizu pre dve godine na istoj ovoj distanci. Spada u krug kandidata za najviši plasman.

NAŠ TIP: Stradivarius (kvota 3,25)

TIP ZA HRABRIJE: Princess Zoe (kvota 8)

TIP ZA NAJHRABRIJE:  Mojo Star (kvota 17)

Pogledajte više