RENDŽERS TRAŽI PRVU "OLD FIRM" POBEDU OVE SEZONE: Seltik je lider, ali ima utakmicu više

O. M. 07. 04. 2024. u 10:17

NAJVEĆI derbi škotskog fudbala, poznat i pod nazivom "Old Firm" ili "Derbi Glazgova" odigraće se danas od 13 časova na stadionu "ajbroks" gde Rendžers dočekuje ekipu Seltika.

Profimedia

Dva najtrofejnija škotska kluba sastaće se 439. put, odnosno 590. ako se računaju prijateljski mečevi i utakmice u okviru nezvaničnih, danas uglavnom ugašenih kupova i turnira.

Treba reći da navijači Seltika, a povremeno taj stav promoviše i uprava kluba, smatraju da od 2012. godine. Kada je Rendžers pao pod prinudnu upravu a zatim i likvidiran, "old firm derbi" ne postoji. Od tog vremena je i nastao termin "derbi Glazgova" umesto tradicionalnog "Old firm".

Jasno je da je tu reč samo o peckanju između starih protivnika čije rivalstvo je tokom godina od prijateljstva (originalno ime derbija nastalo je iz fraze "old firm frendšip" - staro čvrsto prijateljstvo) postepeno preraslo u mržnju.

Kako god ga nazivali, ovaj treći ovosezonski (oba prethoda pripala su Seltiku) može da bude ključni u borbi a titulu. Seltik je mnogo bolje otvorio trku, stekao ranu bodovnu prednost koju je Rendžers polako ali sigurno stizao i u jednom trenutku uspeo da prestigne. Ipak, Seltik u ovaj meč ulazi sa bodom prednošću zahvaljujući činjenici da ima utakmicu više odigranu.

Seltik ima 74 boda i dve utakmice do kraja regularnog dela, Rendžers 73 i tri utakmice do trenutka kada se Premijeršip deli na Ligu za prvaka i onu za opstanak. Rendžers je nedavno ispao iz Lige Evrope što znači da se može potpuno posvetiti domaćoj sceni, a Seltik je svoju evropsku epizodu završio još zimus u grupnoj fazi Lige šampiona.

NAŠ TIP: GG&3+ (kvota 1,90)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Pogledajte više