GVINEJA TVRD ORAH ZA "NEPOBEDIVE LAVOVE": Kamerun oslabljen ulazi u meč prvog kola AFKONA

O. M. 15. 01. 2024. u 13:09

KAMERUN i Gvineja sastaju se u drugoj utakmcii grupe C na Afričkom kupu nacija. Utakmica se igra na stadionu "Šarl Konana Bani" u Jamasukru,

FOTO: Tanjug/AP

"Nepobedivi lavovi" su pet puta osvajali pehar namenjen najboljoj reprezentaciji "Crnog kontinenta" a na ovom Afkonu spadaju u red favorita iz senke.

Poslednji put titulu su osvojili 2017. godine u Gabonu kada su na putu do titule savladali aktuelnog šampiona Afrike Senegal, Ganu i u finalu rekordera po broju titula Egipat.

Na prošlom Afkonu bili su domaćini ali nisu uspeli da iskoriste prednost domaćeg terena  pošto su u polufinalu ispali od Egipta posle lošijeg izvođenja penala.

Protivnici u grupi D nisu nimalo laki, sa braniocem titule Senegalom i uvek neugodnom Gvinejom koja na šampionat dolazi predvođena kapitenom Nabu Kejtom i drugim strelcem Bundeslige Seruom Girasijem iz Štutgarta. Napadač Štutgarta postigao je fantastičnih 19 golova na 18 odigranih utakmica ove sezone. Pogađao je protivičke mreže u 12 od tih 18 utakmica, a 11 puta kada je on pogodio mrežu "švabe" i "nacionalni slonovi" nisu poraženi.

S druge strane, kapiten Kameruna je iskusni Vinsent Abubakar, a selektor Rigobert Song oslanjaće se u Obali slonovače i na golmana Mančester junajteda Andrea Onanu, ali tek od drugog kola, jer je on dobio "poštedu" odnosno dozvolu Songa da u nedelju veče nastupi za "crvene đavole" protiv Totenhema. Na golu će ga zameniti čuvar mreže Nima Fabris Ondoa koji će nastojati da sačuva oreol nepobedivosti na utakmicama za Afrički kup nacija, Kamerun je u osam utakmica kada je Ondoa branio pobedio četiri puta i isto toliko puta igrao nerešeno.

Zanimljivo je da je Gvineja pobedila u dva posledwa međusobna susreta sa Kamerunom, ali jedan od tih duela bio je prijateljski a drugi susret na Afričkom šampionatu nacija, takmičenju u kome nastupaju selekcije igrača iz domaćih liga. Poslednja dva takmičarska susreta A reprezentacija završena su bez pobednika, na Afkonu 2015. i 1998. godine, pa Kamerun na pobedu protiv Gvineje u takmičarskom meču čeka od 1993. godine kada su se ekipe sastale u kvalifikacijama za Mundijal.

NAŠ PREDLOG: 0-2 (kvota 1,53)

POGLEDAJTE TREĆU EPIZODU EMISIJE "KLADIONIČARSKE PRIČE"

Pogledajte više