MBAPE DOBIO PARTNERA U ZLOČINU: Vunderkind u veznom redu nosi PSŽ do pete uzastopne pobede

V.M.

03. 11. 2023. u 16:13 >> 16:13

NA otvaranju 11. kola francuske Lige 1 aktuelni šampion će na ''Parku prinčeva'' ugostiti ekipu Monpeljea (21.00).

Foto Profimedia

Nakon nešto slabijeg otvaranja sezone, igrači Pariz Sen Žermena su polako počeli da shvataju fudbalsku filozofiju koju forsira Luis Enrike i nakon reprezentativne pauze su upisali četiri uzastopne pobede u svim takmičenjima.

Poslednja u nizu bila je ona protiv Bresta proteklog vikenda koja je ostvarena u samoj završnici meča. Pri rezultatu 2:2 Kilijan Mbape je promašio penal u sudijskoj nadoknadi, ali lopta mu se odbila pravo na nogu te ju je rutinski prosledio u mrežu.

To mu je bio drugi gol na meču, a pored njega se u listu strelaca upisao novi biser francuskog fudbala Voren Zair Emeri. Sjajni vezni fudbaler ima samo 17 godina i već je neizostavni šraf u startnoj postavi Parižana.

Pre ovog susreta pažnju na sebe skrenuo je sjajnom partijom protiv Milana u Ligi šampiona, nakon koje su legende fudbala hvalile talentovanog fudbalera, a Tijeri Anri je izjavio da je samo nebo granica za sjajnog Zair Emerija.

''Sveci'' su se ovom serijom pobeda popeli na drugo mesto u Ligi 1 i zaostaju samo bod za vodećom Nicom, a uz to zauzimaju prvo mesto u ovosezonskoj grupi smrti (grupi ''F'') Lige šampiona sa šest osvojenih bodova iz uvodne tri utakmice.

O tome koliko se domaćin poboljšao nakon pauze govori činjenica da je za vreme trijumfalnog niza postigao 12 pogodaka, po tri na svakom meču.

Sa druge strane, Monpelje je u pokrajinskom derbiju savladao Tuluz. To je gostima bila bitna pobeda jer su njom utekli iz zone ispadanja, ali i dalje se nalaze u opasnosti jer imaju samo dva boda više od Meca koji se nalazi na mestu koje garantuje baraž za opstanak u Ligi 1.

Federacija je odlučila da Monpeljeu oduzme bod zbog ponašanja navijača koji su petardom pogodili golmana Klermona, tako da umesto 12 imaju 11 poena na svom saldu. Ipak, i pored toga zauzimaju 11. mesto na tabeli, što dovoljno govori o ujednačenosti ekipa u donjem domu Lige 1.

Zanimljivo je da izabranici Mišela de Zakarijana ove sezone bolje igraju u gostima nego kod kuće i čak sedam od svojih 11 bodova osvojili su na strani. Goleade su redovna pojava na gostujućim utakmicama Monpeljea koji van svog stadiona na pet odigranih mečeva ima gol-razliku 9:6.

Što se tiče međusobnih duela PSŽ je devet puta zaredom pobeđivao večerašnjeg rivala, a posebno je bio ubedljiv na poslednja tri susreta (4:0, 5:2, 3:1).

Dobra vest za Enrikea je što se u ekipu posle povrede vraća Markinjos koji će dodatno zategnuti odbranu Parižana za koje verujemo da će rutinski slaviti na ''Parku prinčeva''.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: 1&3-6 (kvota 1,87)

Pogledajte više