BARSELONA OVERAVA TITULU: Espanjol ne zna za pobedu na poslednjih 25 ligaških gradskih derbija

O. M. 14. 05. 2023. u 09:15

ESPANjOL dočekuje Barselonu u 34. kolu španske La lige.

FOTO: AP/Tanjug

Izabranici Ćavija Ernandeza samo još matematički nisu obezbedili titulu šampiona, ali to će ostvariti ako pobede u "derbiju Barselone". U ovom trenutku imaju 11 bodova više od najbližeg pratioca Reala i bolji međusobni skor od madridske ekipe kojoj ostaje da se sa gradskim rivalom Atletikom bori za drugo mesto.

S druge strane, Espanjol je u velikoj opasnosti da ispadne, pošto pet kola pre kraja prvenstva zauzima pretposlednje 19. mesto sa 31. bodom, tri manje od Valensije koja je na 17. poziciji, prvoj iznad zone ispadanja.

Biće to 176. ligaški gradski derbi, a naravno mnogo uspešniji u dosadašnjih 175 su fudbaleri Barselone sa 101 pobedom naspram 34 Espanjola, dok je 40 utakmica završeno neodlučeno. Trenutna prednost Barse nad Espanjolom je čak 51 poen, što je najveća razlika u bodovima između ove dve ekipe uoči gradskog derbija, od početka 21. veka.

Prvi ovosezonski međusboni susret završen je bez pobednika. Na poslednji dan 2022. godine Markos Alonso doveo je Barselonu u vođstvo u sedmom minutu, ali je Hoselu u 73. minutu ućutkao ''Nou kamp''. Nekoliko minuta kasnije Barselona je ostala sa desetoricom jer je drugi žuti kareton dobio Alba. Ipak, Espanjol nije dugo imao igrača više jer je u 80. u svlačionicuposlat Vonisijus Souza.

Ako Barselona danas ne pobedi, biće to prvi put od sezone 2007/08. da je Espanjol ostao neporažen u oba derbija u sezoni, a ako se desi čudo da Espanjol pobedi prekinuće najdužu seriju bez pobede nad bilo kojim rivalom pošto slavlje nad Barselonom nije okusio u poslednjih 25 ligaških duela, od februara 2009. godine!

Barselona bi mogla da obezbedi šampionsku titulu i pre početka ovog derbija, pod uslovom da Atletiko ne pobedi Elče u utakmici koja se igra ranije danas.

Uprkos velikoj razlici u kvalitetu timova i broju navijača svaki gradski derbi Barselone prođe u naoštrenoj atmosferi i nije redak slučaj da bude crvenih kartona. To se desilo u četiri od poslednjih pet duela. 

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 2 (kvota 1,65) 

Pogledajte više